Gender Equality Charter Marks (GECM): Izgradnja rodne jednakosti u školama kroz cjeloviti pristup

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Neosporno je da postoji neravnoteža u zastupljenosti žena i muškaraca u mnogim područjima života. Mnogobrojne su rasprave o uzrocima rodne nejednakosti, spominje se priroda, odgoj, društvena očekivanja te rodni stereotipi koji proizlaze iz njih. Preporuke Vijeća Europe (CM/Rec(2019)1) zemljama članicama između ostalog navode da djeca i mladi usvajaju rodne stereotipove u školi kroz kurikulum, nastavne materijale, ponašanje i jezik te da s toga škole trebaju biti ključni subjekti u mijenjanju stavova i ublažavanju razlika.

Projekt Gender Equality Charter Marks (GECM) je trogodišnji projekt koji provodi DECSY iz Ujedinjenog Kraljevstva uz podršku Foruma za slobodu odgoja te drugih partnerskih organizacija iz Italije, Madžarske, Finske, Grčke, Slovačke, Poljske i Austrije. Cilj projekta je pružiti školama podršku i potrebne resurse kako bi unaprijedili i izgradili rodnu jednakost u svojim školskim zajednicama.

Tijekom tri godine projekta Forum će u suradnji s partnerskim organizacijama razvijati različite smjernice i materijale koje će omogućiti školama da unaprijede rodnu jednakost u pet područja:

  1. kurikulum,
  2. školska kultura,
  3. upravljanje školom,
  4. izgled škole i
  5. lokalna zajednica i suradnja s obiteljima.

Projekt je započeo u siječnju 2019. godine te je financiran od strane Europske unije (Erasmus+).

Voditeljica projekta: Višnja Pavlović, vpavlovic@fso.hr

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.