Izjava uz početak nove školske godine: Škole i vrtići – naši svjetionici i naša budućnost u sadašnjosti

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Danas, više nego ikada, trebamo naše učiteljice, nastavnike, odgajateljice, stručne suradnike, one koji brinu o našim najmlađima i mladima, one koji upravljaju obrazovanjem na svim razinama – da prvenstveno djeci, a onda i jedni drugima pružimo toliko potrebnu nadu, optimizam i vjeru da će danas biti dobro, i još bolje sutra.


Draga djeco, dragi roditelji, bake, djedovi i svi koji brinete o djeci, drage odgojno-obrazovne radnice i radnici,
sretan vam prvi dan nastave u školskoj godini 2022./2023.!

Ove godine, više nego ikad želimo vam radost i veselje, prijateljstvo, uživanje u učenju, puno smijeha i zabave. Želimo vam nezaboravne trenutke druženja, šala, novih spoznaja, kreativnosti i nove slobode. Želimo vam mir i sigurnost, učenicama i učenicima bezbrižno djetinjstvo, a odraslima novu mudrost i novi razvoj. 

I ove nastavne godine imamo priliku postati bolji, pametniji, veći, ali i zreliji, mudriji, odgovorni ljudi. Priliku kroz učenje otvoriti svoje prozore”, širiti svjetonazore. 

U školama i vrtićima ćete boraviti i živjeti zajedno, podržavati jedni druge i biti tu kad bude teško i kad će netko trebati pomoć. Pripremati se za svijet odraslih i učiti kritički misliti, razvijati svoje vrijednosti i preispitivati svoje stavove. Naučiti razlikovati ispravno od pogrešnog, dobro od zla, biti pravedni i brižni. Naučiti ne ustuknuti pred problemima, već se s njima nositi i rješavati ih.  

Uz društvene i prirodne znanosti, umjetnost i kreativnost, sport, jezike i izvannastavne aktivnosti, u školi i ove godine možete naučiti biti jedni s drugima, slušati se, uvažavati različitosti, komunicirati i dijeliti svoje misli i osjećaje, izražavati se, pisati i govoriti, proučavati i prezentirati, debatirati. Suosjećati, posvađati se, pomiriti i rješavati sukobe, popraviti kad se nešto slomi”. 

Svaki put kad učimo nešto novo, razvijamo se. Kad učimo jedni od drugih, mijenjamo se. Kroz obrazovanje svi postajemo bolji, i odrasli, i djeca. Povezujemo se, vjerujemo jedni drugima i vodimo jedni druge kroz teške trenutke. 

Drage učiteljice i učitelji, ima li važnije profesije od vaše? Mi mislimo da nema!

Danas je to jasnije nego ikad. Jer posljednjih smo godina učili kako preživjeti i kako se održati, a ne znamo što nose vremena koja dolaze.

I zato, baš sada, trebamo naše učiteljice, nastavnike, odgajateljice, one koji brinu o našim najmlađima i one koji upravljaju obrazovanjem na svim razinama – da prvenstveno djeci, a onda i jedni drugima pružimo toliko potrebnu nadu, optimizam i vjeru da će danas biti dobro, i još bolje sutra. 

Forum za slobodu odgoja

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.