Search
Close this search box.

Kreće najveći projekt Foruma za slobodu odgoja!

Podijeli

Projekt „Pokreni promjenu – prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ europski je projekt za kojeg je Forum za slobodu odgoja potpisao 22. studenoga 2016. godine ugovor s Izvršnom agencijom Europske unije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA). Vrijednost ugovora je 3,6 milijuna kuna i trajat će dvije godine.

Ovo je još jedan dokaz iznimne kvalitete programa koje Forum za slobodu odgoja provodi u hrvatskim školama, a prepoznata je od strane hrvatskih učitelja i stručnih suradnika. Te kvalitetne aktivnosti će se ovim projektom provoditi u školama Velike Britanije, Italije i Slovenije. Važno je istaknuti kako je ovaj projekt jedan od 22 izabrana između 277 projektnih prijedloga iz cijele Europske unije, a prijavljen je na natječaj u okviru programa Erasmus+.

Ovim natječajem Europska unija želi potaknuti provedbu Deklaracije o promicanju građanstva i zajedničkih vrijednosti slobode, tolerancije i nediskriminacije putem obrazovanja. Deklaracija uvažava važnost koje obrazovanje ima u nošenju s radikalizacijom mladih te promocijom inkluzije i vlasništva nad temeljnim europskim vrijednostima, kako bi se pomoglo djeci i mladima da postanu odgovorni građani otvorenog uma u suvremenom društvu koje obiluje različitostima.

Forum za slobodu odgoja prepoznao je važnost ovakvog poziva s obzirom na trenutnu situaciju u Europi i u Hrvatskoj te je predložio projekt s ciljem sprečavanja radikalizacije i nasilja u društvu te promicanje demokratskih vrijednosti, temeljnih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva. Projekt će se provoditi u partnerstvu s organizacijama Think Global iz Velike Britanije, Centrom mladih Dravinjske doline iz Slovenije i Centrom za kreativni razvoj “Danilo Dolci” iz Italije. Suradnik na projektu je organizacija Network of Education Policy Centers.

Projektne aktivnosti uključuju sveobuhvatni program stručnog usavršavanja učitelja i stručnjaka za mlade, prilagodbu hrvatskih priručnika o interkulturalnom obrazovanju i dobrim praksama u školama te podršku uključenim školama u pokretanju projekata koji promiču dijalog, poštivanje različitosti i osobni rast i razvoj mladih.

U sklopu projekta provodit će se i Forumov kreativni natječaj “Oboji svijet” u četiri zemlje – Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Velikoj Britaniji putem kojeg će mladi kreativno izraziti svoje ideje o toleranciji i vrijednosti prihvaćanja različitosti. Na kraju projekta, objavit će se i on-line “knjižnica” s korisnim materijalima na četiri jezika koji se mogu primijeniti u radu s mladima.

Više o informacija o samom projektu i njegovom tijeku može se pratiti na http://www.startthechange.net.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.