Search
Close this search box.

„Let’s talk“ – započeo novi Forumov projekt o mentalnom zdravlju mladih

Podijeli

Početkom godine započeli smo i s provođenjem još jednog novog projekta. Međunarodni projekt „LET-s-TALK – razvoj rodno osjetljivog programa mentalnog zdravlja za mlade” na kojem je Forum nositelj, a financiran je kroz program Erasmus +, za cilj ima jačanje kapaciteta svih onih koji rade s mladima u pružanju podrške mentalnom zdravlju mladih s naglaskom na rodno osjetljiv pristup. Pri tome, rodno osjetljiv pristup uzima u obzir da su djevojke i mladići, te općenito mladi u svoj svojoj raznolikosti različito izloženi i različito podložni rizicima za razvoj poteškoća mentalnog zdravlja (poput depresivnih i anksioznih raspoloženja i poremećaja, zloupotrebljavanje supstanci, poremećaja prehrane, nasilnog ponašanja i samopovređivanja i dr.), a prema tome i zbog svojih rodnih i spolnih razlika, na različite načine traže pomoć i podršku te sukladno tome dobivaju i različite intervencije zdravstvenog i obrazovnog sustava.

Projekt ćemo provoditi iduće dvije godine, u partnerstvu s organizacijama iz Grčke (KMOP – Social Action & Innovation Centre), Italije (Centre for Creative Development “Danilo Dolci”) i Srbije (Centar za omladinski rad), a provest ćemo istraživanje politika i praksi u području mentalnog zdravlja mladih i izraditi preporuke za nacionalnu i razinu EU-a; zatim razviti program mentalnog zdravlja mladih koristeći rodno osjetljiv pristup (koji će se sastojati od edukacije i edukativnih materijala za osobe koje rade s mladima, kao i same mlade). Također ćemo izraditi platformu na kojoj će biti dostupni svi razvijeni materijali. Još jedna posebna vrijednost ovog projekta je da će sami mladi imati priliku govoriti o ovom problemu, davati preporuke o onome što im treba, a bit će nam i vrijedni savjetnici u izradi svih materijala, kao i testiranju programa stručnog usavršavanja.

Projekt je na samom početku, uskoro se, nadamo se uživo, sastajemo sa svim međunarodnim partnerima u Zagrebu te planiramo provedbu istraživanja. Istraživanje će se sastojati od analize postojećih istraživanja i politika mentalnog zdravlja mladih, intervjua sa stručnjacima koji pružaju psihosocijalnu podršku mladima, te fokus grupa sa samim mladima. 

Također, ako radite s mladima i zanima vas ova tema, pozivamo vas da nam se pridružite u aktivnostima projekta. Možete se javiti na mail adresu forum@fso.hr

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.