Novi volonterski klub u akciji

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osnovna škola kralja Zvonimira obuhvaća matičnu školu u Segetu Donjem te područnu školu u Ljubitovici.

U sklopu projekta u školi je pokrenut volonterski klub čiji su članovi izrazili želju za organiziranjem različitih volonterskih akcija. U volonterski klub bili su uključeni učenici šestih i sedmih razreda, no od akcije do akcije broj učenika se povećavao te su u akcijama sudjelovali svi učenici matične i područne škole. Volonteri iz Ljubitovice kontinuirano su obilazili starije i nemoćne; prikupljana su sredstva za školu u Ruandi; organizirano je prikupljanje prehrambenim potrepština za socijalne samoposluge u Vukovaru i Splitu, a učenici volonteri sami su osmislili poziv za sudjelovanje u akciji te su organizirali prikupljanje, popisivanje i pakiranje donacija.

Kroz akciju „Adventsko svjetlo“ učenici i roditelji sudjelovali su u radionicama izrade adventskih vijenaca koji su kasnije prodavani u školi i lokalnoj zajednici, a sve s ciljem pružanja pomoći četirima obiteljima učenika iz škole. Akcija izrade adventskih vijenaca i prikupljanja sredstava ponovljena je i sljedeće školske godine kada su se učenici i roditelji opet ujedinili s ciljem pomaganja potrebitima.

Učenici su se senzibilizirali za potrebe drugih, međusobno su se bolje povezali, promijenio im se doživljaj škole, samoinicijativno su počeli pokretati određene akcije. Lokalna zajednica i roditelji su pozitivno odgovorili na sve pokrenute akcije te su nam pružili potrebnu podršku. Učenici su se senzibilizirali za potrebe drugih, intenzivirali su se međusobni odnosi između škole, roditelja i lokalne zajednice. (koordinatorica školskog projektnog tima)

Prikupljeni paketi za socijalne samoposluge

Adventski vijenci humanitarnog karaktera


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.