Volonterski program „Naša snaga“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ekonomska i upravna škola u Osijeku u skladu sa svojom vizijom djeluje ka tome da postane kvalitetna i uspješna škola koja omogućuje učenicima maksimalan razvoj potencijala te stjecanje kompetencija za uspješno cjeloživotno obrazovanje, konkurentnost na tržištu rada, socijalnu odgovornost i etičnost. U skladu s takvom vizijom škole osnovan je i volonterski klub koji okuplja 40 volontera iz sva četiri razreda, koji već dvije godine različitim humanitarnim akcijama pomažu socijalno ugroženim obiteljima u Osijeku.

U „Školske volontere“ škola se uključila kako bi proširila postojeće volonterske aktivnosti za učenike te uspostavila nove suradnje u lokalnoj zajednici. Tijekom trajanja projekta uspostavljen je kontakt te su realizirane različite akcije sa Skloništem za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku, Crvenim križem Osijek, Azilom Udruge „Pobjedeˮ u Nemetinu, Udrugom za terapijsko jahanje „Mogu“ , Dječjim vrtićem „Radost“ i drugima. Sve provedene akcije provedene su pod jedinstvenim volonterskim programom „Naša snaga“ s idejom da se učenici upoznaju s potrebama marginaliziranih skupina društva u kojem žive, onih nevidljivih na koje često ne obraćaju pažnju. Cilj je bio potaknuti učenike da detektiraju problem u lokalnoj zajednici, aktivno se involviraju u ublažavanje problema, naprave plan akcije i provedu akciju u djelo.

Posjet Domu za odgoj djece i mladeži u Osijeku ostvaren je s ciljem druženja učenika s mladim imigrantima i izbjeglicama koji su u toj ustanovi smješteni. Učenici su uz podršku Volonterskog centra Osijek organizirali druženje uz igranje društvenih igara i sportskih aktivnosti. Uspostavljena je i suradnja s Graditeljskom i geodetskom školom Osijek čiji su učenici pomogli u izradi kućica za pse koje su donirane Azilu za napuštene pse u Nemetinu, a učenici su pomagali i u šetnji napuštenih pasa. Zajedničkim su snagama volonteri i učitelji škole prikupili značajnu količinu sredstava (kozmetika, posteljina, slatkiši itd.) koja su donirana Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja, gdje su proveli prekrasno, dirljivo i poučno vrijeme s korisnicima Skloništa. Posebno su ponosni jer su uspjeli organizirati i provesti u djelo dvije božićne priredbe u udruzi „Rijeka ljubavi“, u kojoj su organizirali dramsku i glazbenu priredbu s Djedom Božićnjakom i vilenjacima, podijelili darove za oko 200 djece iz grada Osijeka te na taj način doprinijeli da najugroženija skupina malih sugrađana doživi radost blagdana. Provedene su i razne druge akcije u suradnji s Volonterskim centrom Osijek te drugim udrugama i ustanovama u Osijeku.

U školi su najviše ponosni na činjenicu da su učenici sami počeli prepoznavati potrebe zajednice i predlagati volonterske akcije za dobrobit pojedinca ili grupa. Kako kažu i sami učitelji, učenici su postali vrlo senzibilizirani na potrebe drugih, te su i unutar škole pokrenuli nekoliko akcija vršnjačke pomoći u učenju i prikupljanja materijalne pomoći za vršnjake. Osobito je prepoznat pomak na planu društvenog uključivanja učenika s teškoćama i socijalno depriviranih učenika u razrednim odjelima jer su volonteri sebe počeli doživljavati kao ambasadore humanosti, empatije i dobre volje. Zanimljivost školskog volonterskog kluba je da je u rad uključeno i šest učenika s teškoćama, koji su  time dobili nove uloge u školi zahvaljujući kojima se percepcija o njima mijenja; uloge koje raduju i njihove roditelje koji su velika podrška u volonterskim aktivnostima.

Lokalna zajednica uvijek s pohvalom prihvaća pozitivne i humane inicijative koje pokreću djeca i mladi. Zbog sve veće predrasude društva da se mladi ne žele i nemaju interesa uključiti u aktivnosti zajednice, kamoli djelovati proaktivno na rješavanju problema zajednice i pojedinaca, i sama djeca počinju vjerovati u to. Svaka javna pohvala udruga s kojima surađujemo i pojedinaca kojima smo pomagali, budi u njima osjećaj ponosa i motivira ih da nastave. (koordinatorica školskog projektnog tima)

 Priprema božićne priredbe

Posjet napuštenim psima u Azilu Udruge „Pobjedeˮ

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.