Search
Close this search box.

Novo izdanje priručnika za implementaciju programa školske medijacije: Možemo to riješiti!

Podijeli

Veseli nas što možemo najaviti da će od sada sudionici naših seminara medijacije koji u svojoj školi započinju primjenu programa dobiti na poklon i priručnik za implementaciju. I onima koji već provode preventivni program, naročito ako se bave školskom medijacijom ova će publikacija biti od pomoći pri dodatnom razumijevanju i definiranju njihovoga rada.

Novo izdanje Foruma za slobodu odgoja, implementacijski priručnik za školsku medijaciju namijenjen je svima koji žele unaprijediti svoje vještine prevencije vršnjačkog nasilja kroz primjenu suvremenih preventivnih metoda. Sadržajem se nadovezuje na udžbenik i zbirku nastavnih priprema „Možemo to riješiti!“ programa Medijacija FSO-a te se uklapa u međupredmetnu temu “Osobni i socijalni razvoj”, a dijelom i u teme “Građanski odgoj” i “Zdravlje”.

Priručnik sadrži 60 stranica i pruža relevantne informacije i smjernice potrebne za implementaciju principa i programa medijacije u školskom okruženju te alate potrebne za praćenje njegove učinkovitosti.

Želja nam je da svim budućim školama koje se uključe u školsku medijaciju, ali i onima koje je već na neki način provode pružimo jasne smjernice i znanja te da tako samopouzdanije i uspješnije ostvare ciljeve poput sretnije, sigurnije i povezanije školske zajednice, manje nasilja i manje učiteljskog stresa, socijalno kompetentnijih i emocionalno zdravijih učenica i učenika te većeg zadovoljstva u suradnji s roditeljima.

Kroz ovaj implementacijski priručnik odgovaramo na pitanje što bi to općenito činilo kvalitetan preventivni program, predstavljamo korake u provedbi „Možemo to riješiti!“ programa školske medijacije, što on sve uključuje i kako bi ga trebalo provesti u školi. Opisana su iskustva i ponuđeni su savjeti iskusnih provoditelja programa medijacije koji mogu doprinijeti uspješnijoj provedbi programa u novouključenim školama, ali i u školama u kojima se medijacija već primjenjuje.

Iako zamišljen kao vodič za implementaciju programa medijacije priručnik svojim sadržajem može biti koristan i provoditeljima raznih drugih osnažujućih programa i kurikulumskih sadržaja.

Priručnik je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u sklopu projekta “Mali medijatori u sretnoj školi – socio-emocionalne kompetencije djece i mladih za konstruktivno rješavanje sukoba i prihvaćanje različitosti”.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.