Održan okrugli stol „Unaprijeđenje obrazovanja učenika migrantskog porijekla“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Forum za slobodu odgoja je dio SIRIUS mreže koja se bavi obrazovnim javnim politikama s fokusom na unaprijeđenje obrazovanja učenika migrantskog porijekla. Mreža je nastala 2012 godine i od tada okuplja preko 30 organizacija kojima su u fokusu javne politike, obrazovanje, rad s odgojno-obrazovnim djelatnicima te rad s osobama migrantskog porijekla.

SIRIUS 2.0 je projekt kojim se žele unaprijediti javne obrazovne politike prema osobama migrantskog porijekla, u njemu sudjeluje 27 organizacija iz 18 zemalja. Nositelj projekta je Migration Policy Group iz Bruxellesa, a okrugli stol je aktivnost koja se provodi u svakoj zemlji. Forum za slobodu odgoja je organizirao okrugli stol 5.6.2018., gdje su raspravljene aktualne javne politike vezane uz obrazovanje učenika migrantskog porijekla, organizacija nastave za učenike migrante, te stručno usavršavanje odgojno obrazovnih djelatnika. Na okruglom stolu su sudjelovale organizacije koje neposredno rade s izbjeglicama, učiteljima, zagovaraju javne obrazovne politike za uključivanje izbjeglica i ostalih učenika migrantskog porijekla u obrazovni sustav.

Zaključci okruglog stola ukazuju da suradnja između različitih dionika, poput javnih ustanova, organizacija civilnog društva i predstavnika vlasti dugoročno daje dobre rezultate. Međutim, ovakva suradnja je podzastupljena te bi ju trebalo njegovati i razvijati. Osim toga, važno je uključivati roditelje u rad škole kako bi integracija učenika bila uspješnija, a poželjno je da škole intenzivnije stupaju u suradnju s lokalnom zajednicom. Na taj način se olakšava integracija učenika, i potiče se upoznavnje lokalne zajednice s učenicima migrantima. Naposlijetku, sustavan rad s učiteljima i pružanje podrške će omogućiti učiteljima da podučavanje učenika migranata bude manje stresno, a učenicima proces obrazovanja ugodniji. S obzirom na zaključke, čini se da je pred svim organizacijama i institucijama uključenim u obrazovanje zahtjevan posao, ali je dobra praksa pokazala da je on dugoročno isplativ.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.