Održana priredba povodom Međunarodnog dana tolerancije

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16.11., kojeg Forum za slobodu odgoja obilježava od 2011.godine, održana je priredba Oboji svijet. Ona se provodi u okviru projekta Oboji svijet šarenim bojama tolerancije, kojeg financira Grad Zagreb, Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava. Ova priredba je usko vezana uz natječaj Oboji svijet na kojem je u 2018. godini bio stavljen naglasak na poštivanje različitosti, a učenici su mogli prijaviti literarne, likovne i video radove, te radove u kategoriji ostalo.

Na natječaj je prijavljeno preko 490 radova u čijoj izradi je sudjelovao 1671 učenik, 269 mentor iz 169 različitih odgojno obrazovnih ustanova. Prijavljeni su radovi iz gotovo cijele Republike Hrvatske, kao i radovi iz Njemačke te Bosne i Hercegovine. Stručna komisija Foruma za slobodu odgoja je odabrala 42 rada kojima su dodijeljene nagrade u kategorijama Društveno angažiranih radova, Oboji svijet djelom, Oboji svijet glazbom, Oboji svijet inovacije, Oboji svijet riječju, Oboji svijet slikom, Oboji svijet školski projekti i Pokreni promjenu.

Priredba na kojoj je sudjelovalo preko 150 učenika, učenica, mentora, roditelja te predstavnika lokalne vlasti održana je u maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u petak, 16.11.2018. Na njoj su se okupili učenici iz različitih dijelova Republike Hrvatske koji su primili nagrade te predstavili svoje radove. I na ovogodišnjoj priredbi su bili predstavljeni učenici koji su sa svojim različitim radovima kritički progovarali o brojnim društvenim temama. Neki su govorili o različitostima i sličnostima u školi i široj lokalnoj zajednici, problemima mladih a drugi su propitkivali vlastiti i tuđi identitet kao temelj po kojem se ljudi međusobno razlikuju.

Na priredbi je ujedno i organizirana izložba učeničkih radova, koju je poduprla Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn, tako da su svi prisutni mogli vidjeti različite radove koji su stigli na natječaj. Priredbu su vodile Jelena Perak i Vanja Kožić Komar iz Foruma za slobodu odgoja, a nagrade su dodjeljivali ostali zaposlenici Foruma za slobodu odgoja, a u organizaciji priredbe su pomogli i volonteri Foruma za slobodu odgoja.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.