Održani prvi Forumovi seminari medijacije online

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nepovoljna epidemiološka situacija negativno je utjecala i na program „Medijacija“, pa su se tako krajem godine, projekti u tijeku našli u situaciji nužne promjene načina provedbe određenih aktivnosti. Neželjena, ali nužna promjena, uključivala je i održavanje edukacijskih grupa online. Kako je za vještine medijatorica izuzetno važan neposredan, fizički kontakt, jer je u ovoj važnoj vještini bitna svaka gesta, svaki mali pomak u tonu glasa te ljudi najbolje uče kad su zajedno i kad se događa stvarna razmjena ideja, stavova, mišljenja, ovaj je izazov uz velik trud trenera i trenerica, kao i samih sudionica i sudionika, uspješno savladan. Prve dijelove Osnovnog i Naprednog programa medijacije kroz projekte, s krajem veljače privodimo kraju, a sudionici će nastaviti svoje vještine uvježbavati na doedukacijskim i mentorskim susretima, koji će se, ipak se nadamo, održati na uobičajen način.

O uspješnosti webinara svoj su sud dale i same sudionice i sudionici. Citiramo neke od njih:

Poštovani, pohvala za organizaciju i provedbu seminara. Potpuno novo iskustvo i jako pohvalno. Suradnja izvrsna, predavači pripremljeni i susretljivi, pohala. Svi nedostaci koji su se i javljali odmah ispravljeni i dorađeni. Više od očekivanja….hvala.

Čestitam vam na snalažljivosti u online okruženju. Naravno, susret face to face je nezamjenjiv i nadam se da ćemo se u siječnju uspjeti možda i susreti uživo. Svi ste stručni, pristupačni i jako simpatični.

U sklopu projekta „Mijenjajmo svijet medijacijom“ uz podršku Grada Zagreba, sudionice iz partnerskih škola iz Zagreba (OŠ Miroslava Krleže, OŠ Antuna Mihanovića, OŠ Pantovčak te Tehnička škola Ruđera Boškovića) sudjelovale su u Osnovnom seminaru (webinaru) medijacije na kojem su učile osnovna znanja i vještine školske medijacije. Isto tako, u navedenim školama u tijeku su provedbe radionica za učenike i učenice – Akademije vršnjačke medijacije – koje i njih upoznaju s osnovnim znanjima i vještinama potrebnim za vršnjačko konstruktivno rješavanje sukoba i stvaranje i održavanje kvalitetnih odnosa. Nakon završetka projekta, školski timovi sastavljeni od učiteljica i stručnih suradnica te učenica i učenika nastavljaju svoje puteve u implementaciji programa vršnjačke medijacije i promicanju pozitivnog i podržavajućeg školskog okružja.

U sklopu projekata „Jačanje vještina medijacije za stručnjake u sustavu socijalne skrbi“ koji je financijski podržao Grad Zagreb, Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te u sklopu projekta „Mijenjajmo svijet medijacijom“ financiranog od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike“ nove grupe djelatnika u sustavu socijalne zaštite nastavile su raditi na svojim medijatorskim vještinama. Od prosinca do veljače nalazili su se na online platformama, slušali predavanja Forumovih trenerica, ali i vanjskih stručnjaka, ali i raspravljali o samim vještinama, kao i organizacijskim aspektima primjene medijacije u sustavu socijalne skrbi i zaštite djece, mladih i obitelji. Također, uvježbavali su svoje vještine, a to će nastaviti i na doedukacijskim susretima koje planiramo za proljeće.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.