Otvoreno pismo ministrici znanosti i obrazovanja

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Poštovana ministrice,
potaknuti žalosnim slučajem nedopustivog ispada vjeroučitelja u jednoj zagrebačkoj školi, ali još više potaknuti reakcijama same djece i mogućnosti da ovaj slučaj ostane bez primjerene kazne smatramo se odgovornim pozvati Vas da temeljito preispitate prioritete svoga mandata.
 
Već niz godina sustavno se zanemaruje rad s učiteljima i učenicima na razvoju osobnih i socijalnih kompetencija, odgađa se kvalitetno i sustavno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, zdravstvenog odgoja i obrazovanja.
 
Umjesto rada na cjelovitom razvoju učenika i učenica, budućih građana i građanki ove zemlje, prednost se daje popularnim i nekontroveznim područjima koja iako potrebna u suvremenom društvu ne odgovaraju na sve potrebe mladih osoba, a posebno ne odgovaraju na potrebu razvoja njihovih društvenih, građanskih i osobnih kompetencija.
 
Ovo se najočitije vidi i u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Umjesto da se ide u smjeru osiguravanja cjelovitog odgoja i obrazovanja učenika s ciljem dobrobiti svakog djeteta utemeljenog na suvremenim znanstvenim spoznajama i oblikovanog u suradnji s roditeljima i drugim bitnim dionicima ministarstvo je, možemo slobodno reći, razvilo bijelu zastavu i objavilo predaju pod pritiskom određenih fundamentalističkih skupina u društvu.
 
Zanemarivanje ovih u našim školama prijeko potrebnih tema imat će dalekosežne negativne posljedice koje niti jedno računalo, niti jedna linija koda, niti jedna pametna ploča neće moći riješiti. To nam pokazuje ovaj slučaj, ali i niz drugih sličnih slučajeva.
 
Stoga jasno, sustavno i kvalitetno usmjerite svoj fokus na cjeloviti razvoj učenika i učenica kao i kvalitetnu pripremu učitelja da s učenicima rade na svim područjima. U suprotnom bi se moglo dogoditi da ćete morati češće posezati za Facebook statusima kako biste vatrogasnim mjerama odgovorili na slučajeve slične ovome.
 
S poštovanjem,
Forum za slobodu odgoja
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.