Označili smo početak Mliječne staze!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Na glavnom zagrebačkom trgu, 15. rujna, označili smo početak ovogodišnje Mliječne staze!

Ove godine održala se s ciljem podizanja svijesti o mentalnom zdravlju djece i mladih te u skladu s time se podržala provedba programa “Škole podrške” koji Forum za slobodu odgoja provodi od 2021. godine u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Kako bi se potaknuo razgovor o mentalnom zdravlju i njegova destigmatizacija, na Trgu bana Josipa Jelačića bile su postavljene interaktivne instalacije poput “Školske klupe pune emocija” i “Ploče podrške.”

Tim Foruma za slobodu odgoja sudjelovao je na svečanom označavanju početka utrke te je izvršna direktorica Ana Munivrana održala kratki govor, uz predstavnike institucija: Pravobraniteljice za djecu, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Na svom štandu dijelili smo letke sa savjetima za mentalno zdravlje iz publikacija koje su napravljene u okviru projekta “Škole podrške.”

Utrka je bila virtualna i trajala je od 15. do 24. rujna 2023. godine. Sudjelovalo je više od 6500 sudionika, među kojima su bila djeca, mladi, škole, donositelji odluka, stručnjaci, udruge i poznate osobe te su simbolično prikupljali kilometre podrške. 

UNICEF je kroz kotizacije, donacije građana i podršku tvrtki prikupio 165 000 eura (1,2 milijun kuna). Prikupljena sredstva UNICEF će uložiti u buduću podršku programu za jačanje otpornosti i socio-emocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – „Škole podrške”, s ciljem njegova širenja na cijelu Hrvatsku. 

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.