Pavlekini volonteri

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osnovna škola Pavleka Miškine nalazi se u središtu četvrti Sveti Duh u Zagrebu i jedna je od najstarijih škola u Zagrebu – 2016. godine proslavila je 140. obljetnicu. Pohađa je oko 800 učenika koji imaju mogućnost sudjelovanja u brojnim izvannastavnim aktivnostima. U projekt „Školski volonteri“ uključili su se kako bi učenicima dodatno omogućili razvoj sposobnosti, vještina, vrijednosti i stavova koji su usmjereni prema dobrobiti pojedinca i društva.

Ono na što su u školi posebno ponosni je velik broj zainteresiranih učenika koji su se oduševljeno uključili u školski volonterski klub. Isto tako, ponosni su na to što su svojim volonterima omogućili da unutar škole imaju svoj poseban prostor. Taj je prostor prvenstveno namijenjen volonterskom klubu –  volonteri imaju svoj raspored održavanja vršnjačke pomoći u učenju, sami osmišljavaju svoje vrijeme, uče i pomažu jedni drugima. Kako kažu učitelji, ideja o imanju svog prostora unutar škole za volonterski klub pokazala se izvrsnom – učenici volonteri osjećaju taj prostor svojim i osjećaju važnost onoga što rade.

Najvažniji projekt koji je zaživio i čije će se provođenje nastaviti i u sljedećoj školskoj godini je projekt „Pomoć u učenju i socijalizaciji“. Ovaj projekt, u koji je uključeno 40 učenika predmetne nastave, prepoznat je među svim učiteljima, učenicima, ali i roditeljima. Učenici volonteri svojim su vršnjacima poput „učitelja“ –  daju im instrukcije, pomažu u učenju te vrlo odgovorno pristupaju toj ulozi. Učenici koji su dulje vrijeme u ovom projektu već samostalno organiziraju svoje vrijeme za pomoć drugome, shvaćajući ozbiljno i odgovorno svoju zadaću, stoga se može zaključiti kako ova pomoć u učenju donosi obostranu korist i zadovoljstvo.

Pored ovog dugoročnog projekta volonterski je klub proveo 15 volonterskih akcija u kojima je sudjelovala većina učenika. Najvažnija akcija u kojoj je sudjelovala gotovo cijela škola je školski Božićni sajam. Učenici su na radionicama tijekom studenog i prosinca, pod vodstvom učiteljica, izrađivali prigodne božićne predmete i ukrase koji su tijekom sajma prodavani po simboličnim cijenama. U cijelu priču uključili su se i roditelji koji su pomagali oko prodaje, uređenja i donacija, a prikupljene donacije donirane su Dječjem SOS selu Lekenik.

Učenici su ozbiljno pristupili svojoj zadaći volontera, odgovorni su, organizirani, a ono što bih istaknula kao primarno je da se uistinu vidi uspjeh i rezultat rada volontera s drugim učenicima. Suradnja s roditeljima i lokalnom zajednicom bila je izvrsna. Roditelji su sudjelovali u svim našim akcijama, bilo direktno ili indirektno. No najviše smo ponosni na naše učenike, jer bez njih ovo ne bi bilo što danas jest. A oni su se u velikom broju uključili u ovaj projekt i oni su ti koji su ovaj projekt učinili živim, i on živi i danas. (koordinatorica školskog projektnog tima)

Učitelji i učenici zajedno uređuju učionicu

 


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.