Povodom Međunarodnog dana učitelja

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Međunarodni dan učitelja kojeg obilježavamo 5. listopada uvijek je prilika podsjetiti se kolika je važnost učiteljskog poziva za budućnost svakog društva.

Uloga učitelja od iznimne je važnosti za razvoj djeteta, a najvažnija zadaća učitelja je da u suradnji s roditeljima pripreme djecu i mlade za život, za odgovorno sudjelovanje u životu i aktivan doprinos društvu u kojem žive te da im pruže priliku za osobni razvoj. Snaga ovog poziva očituje se upravo u onim znanjima i vještinama koje su učitelji pomagali usaditi u našu djecu.

Već dugi niz godina  nema rasprave o bilo kojoj društvenoj temi koja na kraju ne završi na tome da se s promjenama u društvu treba početi od najranije dobi, da škola treba imati odlučujuću ulogu te da da učitelji i škole trebaju odgovarati na sve potrebe i pitanja suvremenog društva. No, je li naš odnos prema učiteljima uvijek stvarno takav? U stvarnosti, u Hrvatskoj su učitelji oni čiji se profesionalno dostojanstvo godinama potkopavalo, oni koji još uvijek imaju ispodprosječne plaće, oni čiji se rad propituje, vrijeđa, omalovažava komentarima o satnici i godišnjim odmorima i čiji se prekovremeni rad ne cijeni, također su u proračunu oni na kojima se uvijek štedi, koji često rade u vrlo lošim uvjetima bez nužnog materijala za kvalitetan rad te oni u čije se cjeloživotno učenje i stručno usavršavanja ulaže minimalno. Moramo se sami, kao društvo pitati, koliko možemo očekivati od sustava obrazovanja kad je državni proračun za 2016. godinu za stručno usavršavanje učitelja predvidio svega 80,91 kn godišnje po učitelju. A to je samo jedan mali segment našeg odnosa prema obrazovanju, prema učiteljima, prema našoj budućnosti.

Unatoč svim ovim nepovoljnim uvjetima za učiteljski poziv Hrvatska se može pohvaliti uistinu sjajnim učiteljima i izvrsnim školama koje često nalaze inovativne načine kojima će ostvariti svoju viziju i misiju, a školu učiniti mjestom u kojem rastu sretna djeca te organizirati zanimljivu i kreativnu nastavu koju će učenici voljeti.

Za ovu 2016. godinu zaista možemo reći kako je obilježena temom obrazovanja i uloge učitelja. Po prvi puta u hrvatskoj povijesti učitelji su bili nositelji jedne obrazovne reforme koja je dobila široku podršku ne samo učitelja već i javnosti. Hrvatska je po tome rijedak primjer zemlje u svijetu u kojoj je velik broj ljudi izašao na ulice kako bi podržao obrazovnu reformu i učitelje kao nositelje te reforme.

Gotovo sva međunarodna ispitivanja i izvještaji o obrazovanju širom svijeta upravo ukazuju na to kako je jedan od čimbenika uspješnih obrazovnih sustava i škola upravo visoki stupanj sudjelovanja učitelja u kreiranju obrazovnih politika, ali i u donošenju odluka o važnim aspektima i promjenama vezanim uz školu. Upravo ovakav, proaktivan stav učitelja i obrazovna politika koja ih na to potiče i koja im osigurava uvjete da se njihov glas čuje zapravo dovode i do sve većeg poštovanja prema učiteljskoj profesiji.

Stoga, povodom Međunarodnog dana učitelja 5. Iistopada pozivamo sve one koji će razvijati obrazovnu politiku ove zemlje da ne zaborave na one koji su u tome najvažniji – na učitelje – te se zauzmu za povećanje njihovog standarda i društvenog statusa i omoguće im da kvalitetno obavljaju svoj posao i stvaraju škole kao sretna mjesta za djecu.

Svim učiteljima i učiteljicama u Hrvatskoj želimo sretan njihov dan!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.