Search
Close this search box.

Poziv na stručnu raspravu “Građanski odgoj i obrazovanje u prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme”

Podijeli

U sklopu provedbe Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije koja je zamišljena kao temeljita reforma cjelokupnog obrazovnog sustava jedna od značajnih mjera je provedba Cjelovite kurikularne reforme. U veljači su objavljeni prijedlozi kurikuluma o kojima trenutno traje stručna, a uslijedit će i javna rasprava.

Usporedno s procesom cjelovite kurikularne reforme, GOOD Inicijativa je 2015. godine provela istraživanje o građanskoj kompetenciji maturanata hrvatskih škola, ali i napravila opsežnu analizu ishoda dijela predloženih međupredmetnih i predmetnih kurikuluma.

Povodom objave kurikularnih dokumenata i rezultata analize ishoda međupredmetnih i predmetnih kurikuluma, GOOD inicijativa organizira stručnu raspravu za učitelje/ice pod nazivom “Građanski odgoj i obrazovanje u prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme” u ponedjeljak 11. travnja 2016. od 12 do 14 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, Perkovčeva 2

Cilj stručne rasprave je dati cjelovit osvrt na dosadašnje rezultate reforme vezano uz međupredmetne teme građanski odgoj i obrazovanje, osobni i socijalni razvoj te održivi razvoj, ali i druge predmetne kurikulume, kao i daljnje unaprjeđenje istih. Isto tako, cilj je prikazati koliko Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije doprinosi razvoju demokratizacije škola. Pozivamo Vas da svojim komentarima i idejama doprinesete kvaliteti rasprave.

U raspravi o novoj kurikularnoj reformi i kurikulumima međupredmetnih tema, sudjelovat će:

  • prof.dr.sc. Neven Budak, Predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za praćenje i provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije;
  • izv. prof. dr. sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti, Zagreb;
  • Mario Bajkuša, Forum za slobodu odgoja, Zagreb;
  • Suzana Hitrec, članica Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu;
  • Mirna Grbec, članica radne skupine za izradu prijedloga kurikuluma međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje.

Raspravu će moderirati Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja. Tijekom trajanja samog događaja, sudionicima će biti omogućeno postavljanje pitanja i dobivanja svih odgovora vezanih za kurikulume međupredmetnih tema.

Kako biste se prijavili za raspravu, molimo da popunite obrazac dostupan OVDJE. Za bilo kakva dodatna pitanja, slobodno kontaktirajte Domagoja Morića iz Foruma za slobodu odgoja na telefon 01/4663-503 ili putem e-maila na dmoric@fso.hr.

_____

GOOD inicijativa okuplja organizacije koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima te se zalažu za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav. Od početka školske godine provodi informativno kampanju „Naučimo biti veliki“ u sklopu koje su napravljeni edukativni video spotovi te objavljeni i raspravljeni rezultati istraživanja o političkoj pismenosti maturanata i opće populacije.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.