Preko 1700 učenika poručuje vršnjacima: Živimo otvorenog uma i prihvatimo različitosti!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osmu godinu za redom Forum za slobodu odgoja obilježava Međunarodni dan tolerancije dodjelom nagrada učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su svoje ideje o toleranciji i svoje viđenje ključnih problema današnje generacije mladih, kao i svojih vizija budućnosti prijavili na ovogodišnji natječaj „Oboji svijet!“.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

I ove godine zaprimili smo veliki broj radova, njih 669. U natječaju je sudjelovalo preko 1770 učenika i 257 mentora iz 20 županija i inozemstva, iz ukupno 172 odgojno obrazovne ustanove. I ove godine projekt je  sufinanciran od strane Grada Zagreba te uz partnerstvo udruge MoST iz Splita, Volonterskog centra Osijek, Regionalnog info centra za mlade Rijeka i Centra za mlade Čakovec te Knjižnica Grada Zagreba.

Kao i svake godine pitali smo djecu i mlade – “Što je za vas (ne)tolerancija?” te kako promišljaju o temama nenasilja, mirnog rješavanja sukoba, prihvaćanja različitosti, razumijevanju i prihvaćanju postojanja svakoga pojedinca upravo takav kakav jest, zagovaranju ljudskih i dječjih prava, kao i važnosti vlastitog angažmana i doprinosa zajednicama u kojima živimo.

Njihovi radovi su nas rastužili, dirnuli, nasmijali te pokazali i ponovno podsjetili kako su učenici i učenice svjesni svijeta u kojem živimo, znaju identificirati probleme današnjeg društva te kako su itekako pod utjecajem društvenih i političkih kretanja u Hrvatskoj, ali i globalno. Kroz svoje radove  ponudili su kreativna rješenja, pokazali kako je važno slušati njihov glas, ali i važnije – kako su spremni dati svoj doprinos kako bi svijet bio ljepše mjesto.

Ove godine, možda više nego prijašnjih godina, učenici su pokazali kako su u potpunosti svjesni netolerancije i predrasuda prema svemu što je različito ističući na koji način to doživljavaju u svakodnevnom životu. Poseban naglasak u ovogodišnjem natječaju učenici su stavili na problem socijalno – ekonomskih razlika, rodne (ne)ravnopravnosti,  vršnjačkog nasilja te predrasuda prema različitim društvenim skupinama, ali su ukazali i na važnost globalnih ciljeva s posebnim naglaskom na održivi razvoj. Više nego ikada do sada učenici su progovorili o traumatičnim posljedicama koje vršnjačko nasilje ima na pojedince te poručili svojoj generaciji da žive otvorenog uma te na taj način svijet učine ljepšim mjestom za život.  

Nagrade najboljim radovima u ukupno sedam kategorija dodijelit će se u četvrtak, 16. studenog 2017. godine s početkom u 14:00 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, na priredbi “Oboji svijet!” koja će okupiti preko 120 učenika i učenica te njihovih učitelja – mentora i roditelja, ali im daje i priliku javno prikazati kreativne radove te otvoreno progovoriti o temi natječaja.

Popis nagrađenih radova te poveznice na svaki pojedinačni kreativni uradak možete pronaći na ovoj poveznici.  

Umjesto nas, neka govore njihovi radovi – pozivamo vas da ih podijelite s javnošću i pokažete što sve mogu reći naši učenici i učenice o ovoj temi. Za kraj izdvajamo poruku jednog rada:

“Nikad ne bismo smjeli zaboraviti gledati svijet dječjim očima, očima koje se vesele malim životnim stvarima, očima koje gledaju druge bez osude, iskreno i s prihvaćanjem. Smatram da nam je takav pogled važan upravo danas, u svijetu koji pokazuje netoleranciju i koji je sklon podjelama.”

 

Zrinka Čupić, IV e., Gornjogradska gimnazija, Zagreb

Mentorica: Klara Jakelić

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.