Search
Close this search box.

Priopćenje EU komisije o mentalnom zdravlju 2023.

Podijeli

U lipnju ove godine Europska komisija objavila je priopćenje o mentalnom zdravlju u kojem je predstavila svoj plan za sveobuhvatan pristup mentalnom zdravlju u Europi. Mentalno zdravlje je sastavni dio zdravlja općenito. Ono je pod utjecajem raznih osobnih i vanjskih faktora. Posljednjih godina doživjeli smo mnoge stresne situacije – pandemija, potresi, povećana usamljenost i smanjene socijalne interakcije, nesigurnost u budućnost… Tu su posebno osjetljivi mladi i djeca te Europa svjedoči pogoršanju mentalnog zdravlja naših mlađih generacija. Došlo je do povećanja razina usamljenosti i depresije kod mladih, a suočavaju se i s mnogim drugim problemima: anksioznost, tuga, strah, samoozljeđivanje, nisko samopoštovanje, zlostavljanje i poremećaji prehrane. Stoga, bitnije je nego ikad da brinemo o svom mentalnom zdravlju i o mentalnom zdravlju mladih. Da bi odgovorili na ovu stvarnost, predsjednica Europske komisije najavila je novu inicijativu o mentalnom zdravlju u EU i time označila prekretnicu u načinu na koji se EU bavi mentalnim zdravljem.

Današnji sveobuhvatni pristup mentalnom zdravlju poziva sve sektore i relevantne dionike da rade zajedno na alatima za sustavnu brigu o mentalnom zdravlju. U priopćenju su obrađene mnoge teme u području brige o mentalnom zdravlju te prevenciji.


Jedna od takvih tema je važnost ranih intervencija. Dokazano je da se rane intervencije financijski više isplate nego liječenje i tretmani kad problem već nastane. Stoga, EU komisija smatra da je vrlo važno uložiti u dodatna istraživanja u ovom području kako bi što bolje i ranije mogli prepoznati rizike i znakove poteškoća u mentalnom zdravlju. Školski programi za promicanje mentalnog zdravlja i dobrobiti koji uključuju različite aktere i službe u zajednici prepoznati su kao važan dio identifikacije i rješavanja problema u ranoj fazi. Prevencija i rane intervencije stručnjaka koji su u kontaktu s djecom, kao što su učitelji, mogu promicati otpornost mentalnog zdravlja djece i mladih te ublažiti potencijalne negativne posljedice, posebice na način da daju glas učenicima. Škole su idealno mjesto gdje možemo učiti djecu vještinama regulacije emocija, razvijanju svog razumijevanja mentalnog zdravlja, empatije, samopouzdanja ili samopoštovanja. Sve to zahtijeva zahtijeva odgovarajuće obučeno osoblje i to je vrijedno ulaganje koje može pomoći u smanjenju stigme oko problema mentalnog zdravlja te izgraditi otpornije i kohezivnije društvo. Umjetnost i kultura su, također, prepoznati kao važan dio promicanja pozitivnog mentalnog zdravlja i dobrobiti pojedinaca i društva općenito na način da podupiru socijalnu uključenost te smanjenje stigme mentalnog zdravlja.

Bilo kakva vrsta diskriminacije posljedica je lošeg mentalnog zdravlja i zato je promoviranje jednakosti važan alat prevencije. Države članice se pozivaju da međusobno surađuju te da implementiraju inicijative i najbolje prakse u promociji mentalnog zdravlja i prevenciji, adresiraju nejednakosti i stigme, diskriminaciju, govor mržnje i nasilje te da osiguraju odgovarajuću obuku, usavršavanje i prekvalificiranje zdravstvene i socijalne radne snage u promicanju mentalnog zdravlja i dobrobiti.

Spomenut je pozitivan utjecaj prirode na mentalno zdravlje te negativan utjecaj onečišćenja. Ciljevi i radnje koje su adresirane u okviru Europskog zelenog plana pozitivno utječu na fizičko, ali i na mentalno zdravlje.

Na kraju, izdvojili bismo i to da postoje specifični rizici vezani uz ozbiljne negativne učinke na fizičko i mentalno zdravlje uzrokovane korištenjem digitalnih usluga, čije korištenje je naraslo tijekom pandemije. Komisija je proglasila niz inicijativa koje bi se fokusirale na rješavanje ovog problema. Države članice se pozivaju da usvoje pristup koji promiče mentalno zdravlje u svim politikama. Poseban fokus treba staviti na promociju, prevenciju, ranu intervenciju, rješavanje problema stigme i osiguravanje socijalne uključenosti osoba koje žive s problemima mentalnog zdravlja. Nama iz Foruma za slobodu odgoja je drago da je pokrenuta ovakva inicijativa koja na sveobuhvatan, interdisciplinaran i učinkovit način pristupa mentalnom zdravlju te što se stavlja fokus i važnost na ovo područje.

Ako vas zanima više, cijelo priopćenje možete naći na ovom linku.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.