Search
Close this search box.

„Novo obrazovanje o Europi“, policy dokument projekta „MEGA“

Podijeli

Priča o europskom obrazovanju na projektu MEGA – jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja zaokružena je policy dokumentom „Novo obrazovanje o Europi“, u kojem smo objedinili potrebe škola, nastavnika i nastavnica te učenica i učenika.

Pružanje dobrog građanskog obrazovanja o Europi i Europskoj uniji u školama je zahtjevno, a to je pokazalo i naše istraživanje o izazovima o poučavanju o Europskoj uniji na samome početku projekta.

Nedostatak stručnih usavršavanja, kvalitetnih nastavnih materijala, nesigurnost u poučavanju o političkom sustavu poput Europske unije, prilagođavanje sadržaja i metoda u učionicama. Sve navedeno je niz poteškoća na koje je projekt MEGA nastojao pružiti odgovore kroz aktivnosti i kreirane materijale.

U policy dokumentu prikazani su izazovi prepoznati u istraživanju na početku projekta te po završetku testiranja izrađenih nastavnih materijala. Uz to, detaljno je prikazana platforma learningeurope.eu, kojom je projekt ponudio niz materijala potrebnih našim školama:

  • Provjereni, kvalitetni nastavni materijali – Knjižnica materijala
  • Odaberi i podučavaj – nastavne pripreme
  • E-učenje


U dokumentu smo prikazali rezultate testiranja proizvedenih materijala u svih pet zemalja. Velika većina ispitanika bila je vrlo ili donekle zadovoljna i sadržajem aktivnosti, alatima i tehnikama modula. Gotovo svi ispitanici preporučili bi materijale i e-učenje kolegama i drugim stručnjacima u obrazovanju te su gotovo svi izjavili da su naučili neštonovo o EU-u. Međutim, što je još važnije, više od 90% nastavnika osjećalo se sigurnije podučavati o EU-u nakon što su završili jedan ili više MEGA modula.

Iskustva nastavnika:ica:

Platforma je pravo osvježenje u nastavi o EU-u. (Hrvatska)

Omogućila mi je da otvorim svoje vidike o pitanjima na koja nisam nužno obraćao pažnju u razredu. (Francuska)

Otkrio sam da EU čini više za nas nego što mislimo. (Portugal)

Kao rezultat zajedničkih napora pružatelja građanskog odgoja i obrazovanja iz pet država članica EU-a, MEGA platforma nadilazi jedinstvenu nacionalnu perspektivu i uključuje mišljenja,stajališta i perspektive iz svih  nacionalnih konteksta.

Nastavnice i nastavnici mogu koristiti MEGA platformu kako bi svoje obrazovanje o EU-u i Europi učinili svestranijim, raznolikijim te u konačnici privlačnijim učenicima:cama.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.