Projekt „I ja znam, i mene se pita” – što su nam učenici zagrebačke X. gimnazije „Ivan Supek” i Tehničke škole Virovitica rekli o svojim potrebama i interesima te izazovima koji ih okružuju

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

S početkom godine započeo je i naš projekt  I ja znam, i mene se pita – program osnaživanja učenika_ca za aktivniju participaciju u školi i lokalnoj zajednici”, koji Forum provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u partnerstvu s Tehničkom školom Virovitica i X. gimnazijom „Ivan Supek” u Zagrebu.

Iako nas je novonastala situacija privremeno spriječila da aktivnosti provedemo na način koji smo planirali, uz veliku podršku partnerskih škola uspjeli smo na daljinu realizirati prvu aktivnost našeg projekta – istraživanje mišljenja učenika_ca o potrebama i izazovima mladih. Učenici su uz mnogobrojne obaveze koje im je donijela nastava na daljinu pronašli vrijeme da s nama podijele svoje mišljenje o potrebama, interesima i izazovima njih osobno te mladih ljudi u njihovoj školi i lokalnoj zajednici.

Neke od tema koje su se posebno istaknule u odgovorima učenika su glas učenika kojem odrasli ne pridaju dovoljnu pozornost te osjećaj nemoći koji proizlazi iz toga, želja učenika za sudjelovanjem u donošenju odluka koje se njih tiču, potreba za razvijanjem komunikacijskih vještina, potreba za druženjem različitih usmjerenja/razreda kako bi se podigla kvaliteta suživota te prisutnost raznih predrasuda. Učenici predlažu i mnoga rješenja za navedene izazove te vide školu kao mjesto koje im pruža razne mogućnosti za to, što i je cilj ovog projekta: dodatno osnažiti učenike za detektiranje problema u školi i lokalnoj zajednici te za osmišljavanje i provođenje projekata u školi i lokalnoj zajednici.

Daljnji koraci u projektu su edukacija za učenike_ce te osmišljavanje i realizacija projekata koje će oni provesti uz podršku svojih učitelja_ica i stručnih suradnika_ca.

Radujemo se nadolazećim aktivnostima jer već sada vidimo da ćemo u ovom projektu imati priliku raditi s mladim ljudima koji su spremni za pokretanje promjena u svojim školama. I kako kaže jedan_na od učenika_ca: „Ako su se profesori izborili za sebe, onda možda postoji neka nada i za nas učenike.”


Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.