Search
Close this search box.

Projekti

Filmom do senzibilizacije II.

Osnovni cilj projekta „Filmom do senzibilizacije“ je senzibilizirati učitelje i učenike o potrebama, pravima i iskustvima osoba sa senzornim oštećenjima kroz razvijanje održivog edukativnog programa za osnovne škole. U društvu još uvijek postoje stereotipi i predrasude prema slijepim i gluhim osobama koji su jedna od ključnih prepreka njihovoj punoj integraciji u društvo. Uz to je i velika većina kulturnih sadržaja u Hrvatskoj, unatoč postojanju raznih strategija, i dalje nedostupna djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Preduvjet promjene takvog stanja je informiranje i edukacija o potrebama osoba s invaliditetom/djece s teškoćama u razvoju, ali i edukacija mladih filmaša o načinima prilagodbe filmova. U projektu koji će trajati 11 mjeseci sudjelovat će učitelji, učenici i članovi filmskih družina iz četiri partnerske škole iz četiri županije (Sisačko-moslavačke, Primorsko-goranske, Brodsko-posavske i Grada Zagreba). Odabrane su škole u kojima su aktivne učeničke filmske družine. Odabrane ciljne skupine će proći edukacije i na kraju sudjelovati u prilagodbi filmova za slijepe i gluhe osobe.

Projekt „Filmom do senzibilizacije“ integrira cjeloviti holistički i psihosocijalni pristup u edukaciji o osobama sa senzornim oštećenjima, područje koje je nedostatno obrađeno propisanim nastavnim kurikulumom. Osnovna ideja projekta je da se djecu bez teškoća u razvoju senzibilizira za potrebe njihovih vršnjaka, kao i odraslih, koji imaju oštećenja vida i/ili sluha koristeći kulturno djelo (film) kao jedan od ključnih alata tj. značaj pristupačnosti audiovizualnom kulturnom djelu (filmu) tijekom obrazovanja i slobodnog vremena. Uz edukaciju i senzibilizaciju, projekt će odgovoriti i na problem nedostupnosti filmskog stvaralaštva prilagođenog za slijepe i gluhe osobe.

U projekt su uključene četiri osnovne škole iz Hrvatske: OŠ Glina iz Sisačko-moslavačke županije, OŠ Dragalić iz Brodsko-posavske županije, OŠ Odra iz Grada Zagreba i OŠ M. Martinolića iz Malog Lošinja, Primorsko-goranska županija. Sve uključene škole imaju aktivne filmske družine, filmovi iz OŠ Odra i OŠ Dragalić su bili dio programa Festivala prava djece (glavnog programa Alternatora), dok druge dvije uključene škole imaju relativno nedavno oformljene filmske družine i zainteresirane su za jačanje njihovih kapaciteta.

Projektni ciklus je osmišljen na način da se u svakoj od uključenih škola prvo o osobama sa senzornim oštećenjima educiraju učitelji i članovi stručne službe koji će zatim provoditi radionice u 5. i/ili 6 . razredima u svojim školama. Uz edukaciju učitelja i učenika posebno će se educirati i mladi članovi filmskih družina o načinima prilagodbe filmova za slijepe i gluhe te će na kraju projekta ovladati i novim tehničkim znanjima kako da filmove koje snimaju učine dostupnima svima.

Finalni proizvod će biti prilagođeni filmovi koji će se postaviti na Youtube kanal Alternatora i podijeliti s centrima za odgoj i obrazovanje koji obrazuju slijepu i slabovidnu i gluhu i nagluhu djecu (a s kojima Alternator ima dugogodišnju suradnju). Važno je napomenuti da će se u edukaciji samih učenika koristiti kratki filmovi koje su djeca i mladi snimili prijašnjih godina te će uključeni učenici dobiti priliku učiti kroz gledanje stvaralaštva njihovih vršnjaka.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Jelena Perak, jperak@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

1.10.2022. – 31.8.2023.

PROVODITELJI:

Nositelj projekta:
Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator

Partneri projekta:
Forum za slobodu odgoja
OŠ Glina, Glina
OŠ Dragalić, Dragalić
OŠ Odra, Zagreb
OŠ M. Martinolića, Mali Lošinj

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.