Projekti

GFL: Greening Financial Literacy – Zelena financijska pismenost

Među mladima u Europi postoji niska razina financijske pismenosti te, prije svega, nedostatak razumijevanja veza između financijskih sustava, održivosti i klimatske krize. Projekt stoga ima za cilj stvoriti i podići kapacitete osoba koje rade s mladima u temi zelene financijske pismenosti. Edukacijama i kreiranjem metoda i alata za rad s mladima, kroz suradnju s njima, podići će se razina znanja o temi zelene financijske pismenosti te svijest o važnosti odgovornog društvenog ponašanja.

Projektom će se izgraditi kapacitetih mladih osoba (do 30 godina) koji će postati vršnjački edukatori:ice u temi zelene financijske pismenosti i metodama neformalnog obrazovanja, provesti aktivnosti u svojim zajednicama i mrežama. Znanje i kapaciteti mladih podići će se posebno u područjima zaštite okoliša, neformalnog obrazovanja i odgovornog upravljanja osobnim financijama.

 

Aktivnosti

‘Period učenja’: isprva, organizacije članice konzorcija razmjenjuju svoju stručnost i znanja u područjima zelene financijske pismenosti te izgrađuju vlastite kapacitete za rad s mladima, održivost i financijsku pismenost.

‘Period oblikovanja znanja i aktiviranja zajednice’: izrađuju se sadržaji i edukativni materijali za rad s mladima u temi zelene financijske pismenosti, te se materijali kroz treninge mladih testiraju i evaluiraju. Po završetku treninga, grupa vršnjačkih edukatora:ica osposobljena je stečeno znanje širiti u svojim lokalnim zajednicama i provoditi aktivnosti potrebne za njeno unaprijeđenje.

‘Period dijeljenja iskustva’: edukacijski materijali, iskustva provedbe lokalnih aktivnosti i usvojeno znanje o temi zelene financijske pismenosti se objavljuju, predstavljaju i aktivno šire diljem Europe.

 

Rezultati

Projektom se izgrađuju kapaciteti osoba u području rada s mladima za gotovo nepoznatu temu zelene financijske pismenosti, stvaraju inovatine metode i proširuje obrazovnu ponudu, te se postavlja temelj za daljnje umrežavanje i istraživanje u ovom području.

 

Ovaj projekt financiran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost autora. Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za sadržaj ovog dokumenta.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Mario Bajkuša, mbajkusa@fso.hr
Leila Younis, lyounis@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

1.10.2022. – 31.12.2024.

PROVODITELJI:

Nositelj projekta
Global 2000, Austrija

Partneri
Facing Finance e.V., Njemačka
KMOP – Education and Innovation Hub, Grčka
Forum za slobodu odgoja, Hrvatska

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.