Search
Close this search box.

Ravnatelji i ravnateljice OŠ i SŠ na stručnom skupu o profesionalizaciji uloge ravnatelja:ica

Podijeli

Početak ljeta i kraj lipnja od 29.06. do 01.07. obilježili smo suradnjom s Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Mrežom centara za obrazovne politike. Zajedno smo organizirali stručni skup na temu stvaranja nacionalnih preporuka za omogućavanje profesionalizacije uloge ravnatelja osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Glavni cilj je bio podizanje svijesti o važnosti kvalitetnog profesionalnog razvoja ravnatelja:ica u području inkluzivnog vodstva, među osnivačima osnovnih i srednjih škola kao i među drugim dionicima. Stručni skup se održao u Svetom Martinu u okviru međunarodnog projekta HEAD: osnaživanje ravnatelja:ica za inkluzivnu školsku kulturu.

U temu važnosti profesionalizacije uloge ravnatelja:ica u osnovnim i srednjim školama nas je uvela dr. sc. Vlatka Domović s katedre za pedagogiju i didaktiku na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavila je svim sudionicima sustavske pretpostavke o ravnateljskoj profesiji, standarde i izazove na putu prema profesionalizaciji. Govorila je o teorijama vođenja i tipovima upravljanja te razlikama među pojmovima. Pružila je primjere dobrih praksi iz drugih zemalja te dala uvid u to „kako drugdje brinu“ o standardima i kvalifikacijama zanimanja.

Završetkom njenog predavanja, započeo je okrugli stol sa Zdravkom Žiger iz OŠ Janka Leskovara, Pregrada: Suzanom Hitrec, predsjednicom Hrvatske udruge ravnatelja srednjih škola; Ivančicom Prugovečki iz Zagrebačke županije i Vesnom Kovač s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; uz moderaciju Sanje Brajković iz Mreže centara za obrazovne politike te Eli Pijace Plavšić iz FSO-a. Panelistice su razgovarale o svojim ulogama i potrebama ravnatelja:ica u hrvatskim školama. Dijelile su vlastita iskustva, no ono što je raspravu učinilo još zanimljivijom je bilo uključivanje i samih sudionika skupa koji su doprinosili svojim znanjima i dojmovima.

Kraj prvog dana i cijeli drugi dan sudionici su bili na radionicama u vodstvu Lane Jurko i Ive Perković iz Mreže centara za obrazovne politike. Radionice su se bavile promjenama koje trebamo uvesti na putu profesionalizacije uloge ravnatelja:ica. U grupama su sudionici analizirali postojeći standard zanimanja ravnatelja:ica, ključne poslove, kompetencije i ishode učenja potrebne za ravnateljski posao. Potom su promišljali o tome što treba prilagoditi i izmijeniti kako bi odgovaralo ravnateljskoj ulozi te pisali preporuke za ono što može biti unaprijeđeno. Kroz niz vođenih interaktivnih vježbi sudionici su došli i do zaključaka koji im oblici podrške trebaju, od koga te na koji način ih treba implementirati.

Na ovom stručnom skupu smo dobili dobar uvid i bazu za daljnje zagovaranje boljeg pozicioniranja ravnateljske uloge te njene profesionalizacije. Uključivanjem ravnatelja, akademske zajednice, osnivača te organizacija civilnog društva „kreirali smo politike u malom“, a u daljnjim koracima se nadamo kako će preporuke proizašle iz suradnje biti temelj za stvaranje promjena u odgojno-obrazovnom sustavu.

Iskoristili smo ovu priliku i da službeno podijelimo potvrde o stručnom usavršavanju svim ravnateljicama i ravnateljima naše Akademija za ravnatelje:ice koja se održala u okviru HEAD projekta. Ovom prilikom im još jednom zahvaljujemo na ugodnoj suradnji, trudu i zalaganju protekloj godini.

Hvala svim ravnateljima i ravnateljicama, predavačicama, predstavnicama županije i drugim sudionicima koji su ovim stručnim skupom zaokružili još jedno poglavlje u našem HEAD projektu.

Veselimo se sljedećem druženju i radnom susretu!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.