Započelo osnaživanje učiteljica u podršci u učenju ranjivih skupina djece

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U četvrtak, 30.6.2022. godine u Sisku je održana prva edukacija pilot programa: „Podrška u učenju za učenice i učenike u ranjivom položaju“ za 11 učiteljica i ravnateljica iz odabranih osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije (OŠ Gvozd; OŠ Glina; OŠ Sela; OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja i OŠ 22. lipnja, Sisak). Škole su izrazile interes i potrebu za dodatnim stručnim usavršavanjem i razvojem novih metoda i tehnika u podršci djeci koja se suočavaju s razvojnim rizicima, koji se odražavaju na njihove akademske aspiracije i učenje.

Edukacija je otvorena raspravom oko toga tko su djeca iz ranjivih skupina te o vrstama podrške koje im škola može pružiti. Potom smo definirali poticajno okruženje za učenje te je prof. Jelena Perak predstavila temu suradničkog učenja kao alata u osobnom i socijalnom razvoju učenica i učenika, u ostvarivanju grupne kohezije, suradnje te akademskih uspjeha. U zadnjem dijelu edukacije, učiteljice su imale prilike i same iskusiti dobrobiti suradničkog poučavanja kroz radionicu koju je vodila prof. Biserka Šavora, pedagoginja i voditeljica Forumovog programa Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje, ali i prodiskutirati o važnosti grupne dinamike s prof. Anom Munivranom, voditeljicom projekta Škole podrške.

Učiteljice su prvi dio edukacije ocijenile ocjenom 5,00 (na skali od 1 do 5) te su navele kako su sve metode i svi sadržaji primjenjivi u radu s ranjivom skupinom djece.

Također, podijelile su s nama i što je za njih učenje te važnost poučavanja:

Briga, njega, pomaganje i vlastita afirmacija kroz brigu za druge.

Povezivanje znanja, iskustva i participacije.

Izlazak iz zone udobnosti.

Viši cilj, ostvarivanje rezultata.

Mudrost, učenje (o sebi), osobni rast i razvoj.

Promjena! Ključ koji otvara um za nove spoznaje i ideje.

Učenje koje je veselo, lagano.

Drugi dio edukacije, planiran za kraj kolovoza 2022. godine, bit će usmjeren na kreativne tehnike, metode i alate koji nastavu čine interaktivnijom, a učenice i učenike uključenima u samom nastavnom procesu.

Pilot program se održava u sklopu projekta „Škole podrške: učenje za otpornost, inkluziju i mentalno zdravlje u školama Sisačko-moslavačke županije“ uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.