Search
Close this search box.

Sanjam školu: poziv učenicama i učenicima srednjih škola

Podijeli

Još je nekoliko tjedana do kraja ove osebujne školske godine u kojoj si zajedno sa svojim profesoricama i profesorima doživjela/doživio stvari koje se dogode jednom u životu. Zajedno s njima i svojom obitelji morao/la si žrtvovati dosta toga. Također, pokazao/la si i visoku razinu odgovornosti i prilagodbe novim uvjetima i na tome ti čestitamo.

Svaka nova okolnost u našim životima vraća neka stara i postavlja nova pitanja, ali i poziva na drugačije razmišljanje. Taj poziv je osobito naglašen kada nove okolnosti zadese širu zajednicu ili čovječanstvo. Tada intenzivnije i šire razmišljamo što je vrijednost u našim životima i našoj okolini, što je dobro, a što bi trebalo promijeniti.

Sigurni smo kako su okolnosti epidemije pokazale kolika je važnost i vrijednost obrazovanja u našim životima. Osim što u formalnom obrazovanju provedemo 10 do 12 godina (a neki i više), obrazovanje nas, što je puno važnije, priprema za život, suradnju, rad, djelovanje i učenje u budućem životu.

Vjerujemo kako su te ove okolnosti potaknule i da malo dublje razmišljaš o obrazovanju i školi, da se pitaš zašto učiš određene stvari, zašto je škola organizirana tako kako je organizirana, brinemo li i koliko kao društvo za obrazovanje i škole i sl.

Upravo ta razmišljanja o obrazovanju i školi s pogledom u budućnost bismo voljeli čuti.

Prošlost jest bitna jer iz nje možemo učiti. No, budućnost je bitnija i voljeli bismo da pišeš o budućnosti, da sanjaš školu budućnosti, školu u koju bi volio/voljela (opet) ići. Voljeli bismo da tvoje iskustvo pohađanja škole i razmišljanje o školi budućnosti potakne na razmišljanje druge učenike/ce, roditelje, učitelje/ice, a najviše donositelje odluka na zajedničko promišljanje o budućnosti obrazovanja i škole, jer budućnost bi trebala biti bolja od prošlosti.

Kakvi bi odnosi bili u toj školi, koje bi predmete imala, kako bi se učenici trebali osjećati u takvoj školi, kako bi bila organizirana – ovo su samo neka pitanja na koja bismo voljeli čuti tvoje razmišljanje. Sigurni smo da ima i drugih, vjerojatno za tebe važnijih pitanja vezanih za školu i obrazovanje. Slobodno ih postavi i obrazloži svoje razmišljanje.

Tvoje razmišljanje očekujemo do 25. lipnja 2020. godine u pisanoj formi do jedne i pol kartice teksta (2700 znakova s prazninama) u MS Word ili PDF formatu.

Kako bi se prijavio/prijavila, molimo te da prvo , a svoj rad pošalješ na adresu e-pošte pripreme@fso.hr. Ime datoteke neka bude tvoje ime i prezime.*

Osigurat ćemo da tvoje radove pročitaju ljudi kojima je stalo do obrazovanja, a najbolje radove ćemo objaviti na našim mrežnim stranicama i u posebnoj publikaciji.

Također, najbolje radove ćemo nagraditi poklon bonovima od 1.000, 700 i 400 kuna u knjižarama i određenim trgovinama u dogovoru s tobom.

Stoga, olovku, pa računalo u ruke i napiši nam kakvu školu sanjaš!

Ovaj poziv možeš preuzeti .


*Ako nemaš računalo ili pristup Internetu, svoj rad nam možeš poslati i poštom na adresu: Forum za slobodu odgoja, Đorđićeva 8, 10 000 Zagreb također do 25. lipnja 2020. godine.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.