Što činimo u vrijeme krize?

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

I tijekom pandemije koronavirusa koji je zahvatio cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku, ali i krize nastale potresom koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine, Forum za slobodu odgoja ostaje posvećen svojoj viziji obrazovanja utemeljenog na načelima jednakosti, ravnopravnosti, slobodnog izbora, pluralizma, demokratičnosti i društvene odgovornosti koje omogućuje svakom pojedincu potpuni razvoj osobnih potencijala i kompetencija.

Također, ostajemo posvećeni podržavanju učiteljica i učitelja i svih odgojno-obrazovnih radnika jer smatramo da je nastavak obrazovanja jedan od najvažnijih odgovora na svaku krizu. Obrazovanje je uvijek ulaganje u, nadamo se, sretniju budućnost.

Publikacija “Kako s učenicima razgovarati o koronavirusu?”

Na samom počektu epidemije koronavirusa, točnije 13. ožujka 2020. godine, objavili smo publikaciju “Kako s učenicima razgovarati o koronavirusu?”

Publikacija sadrži više od 25 prijedloga aktivnosti s ciljem: informiranja o važnosti pravilnog i redovitog održavanja osobne higijene; upoznavanja s trenutnom situacijom kako bi mogli razumjeti, sukladno svojoj dobi, što se događa i kako mogu osobno doprinijeti sprječavanju širenja virusa; poticanja na redovito i kvalitetno informiranje o trenutnoj situaciji iz vjerodostojnih, provjerenih i relevantnih izvora i ukazivanja važnost poštovanja ljudskog dostojanstva u svim situacijama s ciljem sprečavanja širenja govora mržnje, ksenofobije i predrasuda.

Publikacija se stalno obnavlja i nadopunjuje, a može se naći na sljedećoj poveznici.

Četiri prezentacije za korištenje u nastavi

Pripremili smo četiri prezentacije koje se mogu izravno koristiti za pripremu nastavne jedinice ili aktivnosti o koronavirusu:

Prezentacija o koronavirusu

Prezentacija ima za cilj upoznati učenike s koronavirusom, ukazati im na važnost kvalitetnog informiranja iz provjerenih informacija te na važnost održavanja mjera sprečavanja širenja virusa.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Prezentacija “Ostani doma: Zašto je važno držati razmak/ostati doma!”

Prezentacija ima za cilj ukazati učenicima na važnost držanja razmaka u kontaktima s drugima kako bi se spriječilo širenje virusa.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Prezentacija “Kako i gdje se informirati o koronavirusu”

Prezentacija ima za cilj ukazati učenicima na važnost informiranja iz pouzdanih, relevantnih, provjerenih i kvalitetnih izvora u vrijeme krize.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Prezentacija “Koliko i što znaš o koronavirusu?: kviz s razgovorom”

Prezentacija ima za cilj provjeriti znanje učenike o koronavirus te ih uputiti u mjere zaštite i sprečavanja širenja virusa.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

Publikacija i sve četiri prezentacije dostavljene su na evaluaciju i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Službi za školsku medicine, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti koja je sadržaj publikacije i prezentacija ocijenili stručnim.

Sve naše publikacije za slobodno preuzimanje

Sve publikacije FSO-a koje se mogu izravno koristiti u radu s učenicima objavili smo na jednom mjestu prema temama na koje se odnose te ih učinili dostupnim za preuzimanje na našim mrežnim stranicama. Na jednom mjestu okupili smo sve naše publikacije s nastavnim pripremama i aktivnostima koje se mogu prilagoditi i e-okruženju.

Publikacije se mogu pregledati i preuzeti na sljedećoj poveznici.

Upute, smjernice i preporuke na jednom mjestu

Prikupljamo i objavljujemo relevantne upute, smjernice i preporuke učiteljima/cama, stručnim suradnicima/ama i roditeljima na jednom mjestu kako bi ih učinili dostupnijima i preglednijima.

Upute se mogu vidjeti na našoj mrežnoj stranici.

Akcija „Sve će biti u redu!“

Pokrenuli smo akciju „Sve će biti u redu!“ odnosno poziv učiteljima_cama i učenicima_ama na širenje pozitive iz svojih virtualnih učionica. Po uzoru na djecu iz Italije koji su na prozorima svojih zgrada/kuća istaknuli poruke Sve će biti u redu! (Andrà tutto bene!) kako bi stavili osmijeh na lica susjeda ili rijetkih prolaznika te poslali poruku optimizma i vjere u bolje nadolazeće dane, i mi bismo htjeli da se na isti način zašarene prozori naših i vaših učenika. Potaknite svoje učenike da izrade plakate i crteže s porukom Sve će biti u redu! te ih izlože na svojim prozorima/balkonima.

Više o pozivu može se vidjeti na našoj mrežnoj stranici.

Radove možete pratiti na društvenim mrežama putem oznake #svećebitiuredu ili na našim profilima na društvenim mrežama: Facebook (galerija radova), Twitter i Instagram.

Publikacije GOOD inicijative za slobodno preuzimanje.

U suradnji s organizacijama članicama GOOD inicijative potaknuli smo objavu publikacija vezanih uz dimenzije Građanskog odgoja i obrazovanja, a koje su namijenjene učiteljima_icama i školama i koje su nastali u okviru aktivnosti organizacija članica.

Više od 30 organizacija članica stavile su svoje publikacije na raspolaganje učiteljicama i učiteljima i svim drugim odgojno-obrazovnim radnicima.

Publikacije se mogu naći na stranici GOOD inicijative.

Komentari učiteljica i učitelja

Drage naše kolegice, u svim našim lutanjima, potragama za rješenjima, vi ste oduvijek ogromna podrška i snaga! Vašim znanjem, idejama i spoznajama obogatili smo svoj rad u našoj Školi, osobito onaj odgojni aspekt, koji postaje sve izazovniji. 

Dragi svi, vaša podrška, razumijevanje i uvijek dostupni materijali za mene se posebna vrijednost. Hvala svima na tome!

Poštovani, profesor sam biologije u osnovnoj školi u Gajnicama. Na YouTube kanalu objavljujem videa vezana uz biologiju, ali i druge teme koje su aktualne, poput sada ove pandemije i potresa. Danas sam dobio odličnu prezentaciju (u prilogu) od pedagoške službe, a ako sam dobro shvatio izradili ste je vi. Kako na kanalu imam mnogo djece i roditelja pretplatnika, htio bih im ovu prezentaciju ponuditi u obliku videa Mogu li dobiti vaše dopuštenje za to? Lijep pozdrav i hvala Vam za sve što činite da sve ovo prođe čim prije.

Poštovane kolegice i kolega, dragocjeni u odgoju i obrazovanju naših mladih. Zahvaljujem se na moralnoj podršci. Poznajući vas sve zajedno kao DOBRU, PLEMENITU I PREDANU ekipu, znam da će ovo sve u Vašem radu proizvesti jednu novu dimenziju koja će imati za pozadinu ovo, novo stečeno iskustvo.

Dragi Mario, zahvaljujem što se trudite olakšati nam komunikaciju s učenicima, roditeljima i djecom. Materijali su vrlo korisni i metodički dobro osmišljeni. Čuvajte i vi sebe, nadam se da ćemo uskoro raditi svi zajedno na našim zajedničkim projektima.

Dragi prijatelji, nadam se da ste svi dobro, a ured će se obnoviti. Hvala na podršci koju nam pružate.

Dragi moji, hvala na poruci.Vaš stav i vaše mišljenje meni je važno. Bilo koji komentar ove situacije je važan, sve je to donekle novo za sve nas i treba mi i vaše mišljenje da bi se bolje orijentirala.

Dragi svi, vaša podrška, razumijevanje i uvijek dostupni materijali za mene se posebna vrijednost. Hvala svima na tome! Vjerujem da je ispred nas još puno zajedničkih edukacija, druženja i izazova. Srdačan pozdrav.

Drage kolegice i kolege, zahvaljujem na materijalima i podršci. Svima vam od srca želim svako dobro i veselim se što skorijim susretima i suradnji.

Drage naše kolegice, u svim našim lutanjima, potragama za rješenjima, vi ste oduvijek ogromna podrška i snaga! Vašim znanjem, idejama i spoznajama obogatili smo svoj rad u našoj Školi, osobito onaj odgojni aspekt, koji postaje sve izazovniji. Žao nam je što ste trenutno onemogućeni u vašem vrijednom i predanom radu, te što su vaše prostorije pretrpjele oštećenja. No, znamo koliko ste neuništivi, i da zidovi vaših ureda nisu vaša jedina i prava snaga. Želimo vama, i svima nama,  da se vratimo što prije svemu onome sto smo radili dobro, uvidimo što smo sve radili pogrešno, te osvješteniji i zahvalniji nastavimo dalje.

Lijepi pozdrav, Hvala Vam na iskazanoj podršci i poslanim materijalima, Želim također svako dobro, zdravlja i čuvajte se.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.