Search
Close this search box.

Studijski posjet zagrebačkim školama u sklopu NAOS projekta

Podijeli

U okviru projekta NAOS koji je financiran iz Erasmus + programa, čija je središnja misao identifikacija dobrih obrazovnih praksi nastavnika koje im olakšavaju rad u multikulturalnom okruženju, nastavljeno je održavanje studijskih posjeta kao jedne od osnovnih projektnih aktivnosti. Područja rada važnih za multikulturalni kontekst su poznavanje jezika drugih skupina, upoznatost s didaktikom i pedagogijom podučavanja etnički, jezično i kulturno različitih skupina, poznavanje socijalno-psiholoških fenomena rada u multikulturalnom okruženju, komunikacija s roditeljima učenika migrantskog porijekla te učenje o suradnji između etnički, jezično i kulturno heterogene škole i lokalne zajednice.

Središnja tema studijskog posjeta koji je održan u Zagrebu sredinom listopada 2015. godine je bila suradnja škole i lokalne zajednice, a svoju praksu u tom području su predstavile X. gimnazija „Ivan Supek“ te Osnovna škola Nikola Tesla. Gosti ovog studijskog posjeta su bili predstavnici organizacije RISBO iz Nizozemske, predstavnici Sveučilišta iz Porta, te predstavnici dviju škola i organizacije Public Policy Management Instituta iz Litve.

U svakoj školi su bile organizirane fokus grupe s nastavnicima, roditeljima i ravnateljem o ulozi škole u lokalnoj zajednici, educiranosti nastavnika za suradnju s lokalnom zajednicom, strategijama suradnje s lokalnom zajednicom, ulozi roditelja u suradnji sa školom. Svi sudionici studijskog posjeta su bili iznimno zadovoljni praksom koju su vidjeli u školama, entuzijazmom nastavnika i otvorenosti ovih škola prema sklapanju novih partnerstava i prijavljivanja novih EU projekata, a gosti iz Nizozemske, Portugala i Litve su sa sobom ponijeli mnoge ideje koje mogu implementirati u svoj rad u obrazovanju.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.