Search
Close this search box.

Tema tjedna: solidarnost

Podijeli

Tijekom ovih izazovnih mjeseci i dana bili smo svjedoci solidarnosti među građanima i među nacijama. Iako je solidarnost – dobrovoljna spremnost da se pomogne i podrži drugoga – najvidljivija u vrijeme krize, ona je isto tako potrebna i u vremenima kada manje brinemo o različitim problemima i opasnostima.

Solidarnost je jedna od ključnih sastavnica održivog i demokratskog društva, njezina prisutnost ili njen nedostatak u društvu indikator je kvalitete demokratske političke kulture. Također, solidarnost može biti i značajan oslonac pojedincu/ki u kriznim situacijama te je zbog toga i značajan čimbenik mentalnog zdravlja.

Zbog svega navedenoga smo za drugu temu tjedna odabrali upravo solidarnost te smo pripremili dvije nastavne aktivnosti povezane s nastavnim predmetima i međupredmetnim temama.

Nadamo se kako će vam ovi prijedlozi aktivnosti biti inspiracija za poticanje solidarnosti i empatije kod učenica i učenika.

Razina: predmetna nastava

Cilj: Prepoznati važnost solidarnosti u kriznim situacijama i u svakodnevnom životu.

Ishodi: OŠ.HJ.A.6.4. Učenik piše pripovjedne i opisne tekstove prema planu pisanja; GOO.C.3.2. Doprinosi društvenoj solidarnosti; ODR.C.3.4. Procjenjuje važnost pravednosti u društvu.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Hrvatski jezik, Engleski jezik, Njemački jezik, Uporaba IKT, Građanski odgoj i obrazovanje, Održivost.

Razina: srednja škola

Cilj: Prepoznati važnost solidarnosti u kriznim situacijama i u svakodnevnom životu.

Ishodi: OŠ.HJ.A.6.4. Učenik piše pripovjedne i opisne tekstove prema planu pisanja; GOO.C.3.2. Doprinosi društvenoj solidarnosti; ODR.B.5.3. Sudjeluje u aktivnostima u školi i izvan škole za opće dobro.

Korelacije: Sat razredne zajednice, Hrvatski jezik, Engleski jezik, Njemački jezik, Uporaba IKT, Građanski odgoj i obrazovanje, Održivost.


Dodatne aktivnosti

Podijelite s nama svoje dobre prakse

Ako imate dobar primjer rada s učenicima na temu solidarnosti u korelaciji s drugim nastavnim predmetima i međupredmetnim temama, javite nam se kako bismo tu dobru praksu podijeliti s kolegicama i kolegama. Javite nam se na pripreme@fso.hr.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.