U kratkom filmu učenice i učenici predstavljaju svoje projekte i promjene koje žele vidjeti u svojim školama i zajednicama

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kažu nam da svijet ostaje na mladim ljudima, ali kako će ostati kada ih odrasli neće ni saslušati… i podcjenjuju ih.

Tijekom intenzivnog razdoblja krajem prošle i početkom ove školske godine učenici i učenice četiriju srednjih škola u kratkom su nam filmu predstavili kako vide svoje škole, promjene koje žele pokrenuti, ali i kako se osjećaju povodom krize koja ih je usporila u provedbi njihovih projekata.

U projektu „Mladi pokreću promjene“ s ovim smo se učenicima i učenicama družili od samog početka. Prvo druženje bilo je u fokus grupama, kada su nam predstavili kako vide svoje škole i društvo u kojem žive, te su nam već tada pokazali da kritički promišljaju i žele aktivno sudjelovati u rješavanju problema koje su sami uočili. Rezultati ovog istraživanja su predstavljeni u publikaciji „Mladi pokreću promjene!“, koju vrijedi pročitati radi dragocjene učeničke perspektive o vrlo poznatim problemima u našem obrazovnom sustavu i društvu.

Nakon istraživanja učenice i učenici iz različitih škola susreli su se na jednodnevnoj edukaciji gdje su podijelili svoja razmišljanja i iskustva o temama o kojima su razgovarali u fokus grupama: (ne)prihvaćanju različitosti, rodnoj (ne)jednakosti, (ne)uvažavanju glasa mladih, obrazovnom sustavu i reformama koje ne uvažavaju potrebe učenika i učenica, te drugim temama koje su im zajedničke i s kojima se suočavaju svaki dan kao mlade osobe u sustavu obrazovanja, ali i u društvu.

Tijekom ove edukacije, održane krajem siječnja ove godine, su i razvili svoje projektne ideje kojima bi dali doprinos rješavanju nekih od navedenih problema. Projektne ideje su poslije edukacije bile razrađene u prave male projekte, s aktivnostima, partnerima, proračunima. No, taman prije izvedbe projekata, događa se COVID 19 kriza i prelazak na virtualnu nastavu te za jednu od škola u projektu i zemljotres koji je oštetio školsku zgradu.

No, i pored svih ovih prepreka, mladi u ovom projektu ne odustaju, imaju potrebnu podršku od svojih škola i Foruma. Projekti se nastavljaju, a vi ih možete podržati tako što ćete pogledati što ovi mladi ljudi imaju za reći.

***

Projekt „Mladi pokreću promjene!“ ima za cilj osnažiti mlade u području socijalnih i građanskih kompetencija, posebice ojačati njihove sposobnosti za empatiju i poštivanje različitosti koje postoje u zajednicama u kojima žive, ali i one na globalnom nivou, te razumjeti njihove međusobne povezanosti. 

Forum za slobodu odgoja provodi projekt uz podršku projekta „Start the Change“ koji sufinancira Europska unija.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.