U Mariji Bistrici održan prvi modul edukacijskog programa “POKRENI PROMJENU: ovo je i moja promjena“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Početkom studenog održali smo dvodnevni modul edukacijskog programa “POKRENI PROMJENU: ovo je i moja promjena“ za 15 sudionika/ca iz pet škola iz Zagreba, Dugog Sela i Bjelovara uključenih u međunarodni trogodišnji projekt „Pokreni promjenu“.

Cilj edukacijskog programa je podržati projektne škole u poticanju inicijativa s naglaskom na većoj važnosti glasa učenika, a s ciljem prevencije nasilja, unaprjeđenja inkluzije, medijske pismenosti, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva. Tijekom prvog dvodnevnog modula, sudionici su imali prilike zajedno istražiti važnost poticanja glasa učenika i njihovog aktivnog sudjelovanja u životu škole, posebice u kontekstu trenutne situacije globalne pandemije te izazova s kojima se škole suočavaju s obzirom na kontinuirane promjene modela nastave.

Ana Munivrana istraživala je sa sudionicima povezanost glasa učenika i učenica i njihovog mentalnog zdravlja, dok je Eli Pijaca Plavšić s njima radila na građanskim kompetencijama mladih, kako ih unaprjeđivati i poticati, te je istraživala potencijal kontroverznih tema u nastavi. Također, učitelji su imali priliku saznati i prve rezultate istraživanja problema djece i mladih danas u školi iz njihove perspektive, provedenog putem fokusnih grupa u partnerskim školama. Istraživači Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu dr. sc. Nikola Baketa i dr. sc. Marko Kovačić predstavili su prve narative iz fokusnih grupa koje su učiteljima otvorile neka nova pitanja i ideje za rješavanje problema u njihvoim školama. Ipak, timovi tek trebaju zajedno s učenicima doći do prvih projekata i inicijativa, u čemu će prvu podršku dobiti na sljedećem modulu – jednodnevnoj radionici, već krajem studenog u Zagrebu.

Iako je manji dio ove grupe učitelja/ca s nama bio virtualno, svi su aktivno sudjelovali te najviše pohvalili mogućnost razmjene ideja i iskustva između škola te predavanja koja su im pomogla da vide koji su prostori za napredak u svojim školama u području učeničke autonomije, posebice u trenutnim okolnostima. Zajedničko učenje se nastavlja uskoro.

Sve aktivnosti i rezultate projekta možete pratiti i na posebnoj stranici projekta startthechange.net

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.