„U mojim cipelama“ – projekt Škole za medicinske sestre Vrapče

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mi nemamo pravo reći svoje mišljenje ili da imamo probleme, mi nemamo velikog životnog iskustva, ali imamo probleme i voljeli bi da nas ne’ko stariji posluša. Mi volimo pričati s vršnjacima, ali je stvarno dobro kad te netko stariji sasluša i s poštovanjem prema našem tom problemu, i dadne nam savjet. Ne volimo to, to se prakticira kod nas na Balkanu, da stariji nemaju poštovanja prema nama, a mi moramo imati poštovanje prema starijima.

Gore navedena izjava jednog učenika Škole za medicinske sestre Vrapče je samo jedna od izjava učenika i učenica ove škole tijekom fokus grupe krajem 2019. kojom su pokušali opisati kako im se često dogodi da ih odrasli ne vide i ne doživljavaju, kako u školi tako i u društvu općenito.  Ovi mladi su spremno i argumentirano podijelili problematiku svoje škole te na koji način oni proživljavaju posljedice objektivnih problema vezanih za prostorno ograničenje škole. Ti problemi rezultiraju preopterećenošću rasporeda nastave i vježbi što je dodatno došlo do izražaja u vrijeme štrajka prosvjetnih radnika i radnica.

Jednom kad su na glas i u grupi izrazili svoje probleme, ovi mladi su se odlučili pokrenuti projekt – tribinu „U mojim cipelama“ – uz podršku svojih mentorica i ravnateljice škole. U sklopu ovog projekta učenici i učenice ove škole bi jednom mjesečno pred učiteljima i učiteljicama iznosili svoje uspjehe i probleme te zajedno dogovarali kako da nastave s uspjesima, a kako da riješe probleme. Ovi mladi su se dodatno educirali kroz Forumov seminar „Mladi pokreću promjene!” što im je pomoglo da detaljno razviju i predstave svoju projektnu ideju ravnateljici i drugima u svojoj školi. Ideja je prihvaćena, projekt „U mojim cipelama“ bio je isplaniran do detalja, no dogodila se pandemija i zatvaranje škole.

U novoj se školskoj godini ovi mladi često sastaju i planiraju provedbu projekta u novim uvjetima, odnosno „u novim cipelama” u kojima svi zajedno „gazimo”. Ivica, Reina, Josip, Lazar, Anamarija, Lea, Andrea, Lorena, Josipa i Marta nastavljaju dalje. Nitko ne odustaje, štoviše smatraju da je njihov glas sada važniji nego ikad jer učiti zastupati sebe i svoje potrebe, potrebe svojih vršnjaka i vršnjakinja te razvijati empatiju za druge kroz ovakav projekt jedino je što im može omogućiti da iz cijele situacije izađu kao bolje osobe. Nastavljamo pratiti ovu vrijednu grupu mladih te njihov projekt „U mojim cipelama!“ i u sklopu Forumovog velikog projekta „Pokreni promjenu!“ koji će trajati sljedeće dvije godine.


Projekt „Mladi pokreću promjene!“ ima za cilj osnažiti mlade u području socijalnih i građanskih kompetencija, posebice ojačati njihove sposobnosti za empatiju i poštivanje različitosti koje postoje u zajednicama u kojima žive, ali i one na globalnom nivou, te razumjeti njihove međusobne povezanosti. Forum za slobodu odgoja provodi projekt uz podršku projekta „Start the Change“ koji sufinancira Europska unija.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.