Search
Close this search box.

Mural različitosti u Prvoj gimnaziji

Podijeli

… svi ističemo da smo Hrvati, ističemo da smo ‘white’ i ističemo da smo ‘catholic’. Da, to su nam jedine osobine, kao karakteristike, a trebali bi možda više pričat’ o drugima: i religijskim skupinama i LGBT zajednici i drugim, recimo, kulturama.

Ova izjava učenice Prve gimnazije izrečena je krajem 2019. godine tijekom fokus grupe provedene s učenicama i učenicima škole u sklopu projekta „Mladi pokreću promjene!“. Vodio se razgovor o prihvaćanju različitosti u njihovoj školi te na koje bi sve načine mogli potaknuti promišljanje o tome koliko se svi u ovoj školi osjećaju prihvaćeno. Učenice koje su sudjelovale u fokus grupi odlučile su predložiti svoju kreativnu ideju – izrada murala na unutarnjem zidu škole kod glavnog ulaza koji poručuje da je različitost bogatstvo koje svi dijelimo.

Prijedlog je škola prihvatila te je manja grupa učenica uzela kistove u svoje ruke i tijekom lipnja dolazila u svoju praznu školu, zatvorenu uslijed Covid_19 pandemije. One su nakon pohađanja virtualne nastave crtale, bojile i kreativno obogaćivale zid svoje škole. Učenice su svojim primjerom pokazale koliko je vrijedno moći kreativno izraziti svoj stav, mišljenje, vrijednosti bez obzira na objektivne poteškoće.

Značajna poruka mladima i odraslima, cijelom društvu; kreativnost, boje i šarenilo – sve se dogodilo dok je većina nas bila „vezana” za ekrane i svoje domove. Važno je spomenuti i njihova imena – kreativke Andrea, Ema, Petra, Mirna i Ivana! Bravo!


Projekt „Mladi pokreću promjene!“ ima za cilj osnažiti mlade u području socijalnih i građanskih kompetencija, posebice ojačati njihove sposobnosti za empatiju i poštivanje različitosti koje postoje u zajednicama u kojima žive, ali i one na globalnom nivou, te razumjeti njihove međusobne povezanosti. Forum za slobodu odgoja provodi projekt uz podršku projekta „Start the Change“ koji sufinancira Europska unija.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.