Volontiranje, zagrljaji i šibe

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tehničku školu Slavonski Brod pohađa oko 620 učenika koji imaju priliku sudjelovati u raznovrsnim izvannastavnim aktivnostima i školskim projektima. Od školske godine 2015./2016. imaju i Volonterski klub škole „Plavi mravi“ te su se sukladno misiji kluba i prijavili za sudjelovanje u „Školskim volonterima“.

Volontiramo zato što volimo biti korisni, odgovorni, tolerantni. Pri tome se učimo novim vještinama, timskom radu, stječemo različita iskustva, gradimo svoje samopouzdanje. Upoznajući potrebe drugih, upoznajemo sami sebe!

Tijekom projekta volonteri Volonterskog kluba proveli su jedan dugoročni projekt „Mreža vršnjačke pomoći“ te šest volonterskih akcija. Glavni cilj dugoročne volonterske aktivnosti bio je povezati učenike i smanjiti međusobne razlike kroz razvoj komunikacijskih vještina, vršnjačke solidarnosti i tolerancije. Provedene aktivnosti uključivale su različite radionice na teme: nasilje među vršnjacima, strah od neuspjeha, razvijanje socijalnih vještina, obiteljski problemi, podrška u učenju te organizacija slobodnog vremena mladih. U akciji „Zelena čistka“ učenici su uljepšali okoliš škole te oslikali zid u blizini škole slikama koje su bile izabrane kao najbolje idejno rješenje na kreativnom natječaju škole. „Dan besplatnih zagrljaja“ kratkoročna je akcija nastala prema ideji jedne učenice – učenici volonteri na glavnom gradskom trgu u Slavonskom Brodu svojim su sugrađanima nudili besplatne zagrljaje na najkraći dan u godini, 21. prosinca. Još jedna zanimljiva akcija provedena je u predbožićno vrijeme – u akciji „Sv. Nikola u Tehničkoj školi“ članovi Volonterskog kluba izradili su točno 619 zlatnih šiba, po jednu za svakog učenika u školi. Svaka šiba bila je ukrašena slatkišima koji su bili donacija djelatnika škole. I volonteri koji su dijelili šibe, i učenici koji su ih primili bili su presretni te je ova akcija školi donijela mnogo veselja i pozitivne atmosfere. Volonterski klub škole proveo je i jednu iznimno vrijednu humanitarnu akciju „Plavo srce za Kuću sretnih ciglica“ u koju su bili uključeni svi učenici škole. U božićno vrijeme volonteri kluba ostvarili su kontakt s odgajateljima u Centru za pružanje usluga u zajednici „Kuća sretnih ciglica“ i saznali želje štićenika, a zatim je svaki razred ispunio neke od tih želja. Pokloni su prikupljani u školskoj knjižnici, a zatim su ih volonteri upakirali u velike pakete koji su odvezeni u „Kuću sretnih ciglicaˮ.

Ponosni smo ponajviše na međusobnu suradnju učenika. Međusobno su se družile različite generacije, jedni druge učili su vještinama i znanjima koje posjeduju – što nije toliko često za vidjeti. Samo neke od dobiti su: suradnja učenik – nastavnik, međusobna vršnjačka potpora, odnos prema lokalnoj zajednici i onima najpotrebitijima, razbijena sramežljivost kod učenika, podrška i pomoć vršnjacima koji se bore protiv nasilja, poticanje i shvaćanje različitosti, razvijanje organizacijskih vještina. (koordinatorica školskog projektnog tima)

#danbesplatnihzagrljaja

Volonteri ispred svog oslikanog zida


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.