Search
Close this search box.

HOP: Humani Osnovci Pilari

Podijeli

Osnovna škola „Đuro Pilar“ u Slavonskom Brodu smještena je u Brodskom Vinogorju i sastoji se od matične škole Brodsko Vinogorje i područne škole Kolonija. Od 2014. godine u školi djeluje volonterski klub HOP (Humani Osnovci Pilari) koji provodi raznovrsne humanitarne akcije. U „Školske volontere“ uključili su se radi dodatnog umrežavanja s ostalim dionicima koji se bave volontiranjem.

„Zajedno za školski parkˮ dugoročni je projekt uređenja vanjskog okoliša škole u kojem su učenici i učitelji uređivali vrt aromatičnim biljem te sadili različite sadnice. Ostvarena je i suradnja s Hrvatskim šumama koje su donirale autohtone sadnice te s Poljoprivrednom školom iz Slavonskog Broda koja je pomogla svojim stručnim znanjem. Školski park je svečano otvoren uz prisustvo učenika, učitelja te suradnika na projektu uređenja.

Rad na organizaciji Božićnog sajma bio je poseban događaj u sklopu kojeg su učenici i učitelji organizirali različite kreativne radionice na kojima su uz njih sudjelovali i roditelji. Na sajmu su se prodavali kreativni božićni ukrasi, a prikupljen novac doniran je  Udruzi za zaštitu životinja „Veselo dvorište“ koja brine o napuštenim psima. Učenici su imali priliku upoznati i psa Kodu koji je u međuvremenu i udomljen, te su na taj način učili o potrebama napuštenih pasa. Organizirana je i akcija „Zdenac želja“ u kojoj je sudjelovalo više od 30 učenika. U „Zdenac“ su učenici ubacivali svoje božićne želje, uz prethodno dobivenu uputu da to budu želje koje im učitelji mogu ostvariti. Na kraju polugodišta ostvarena je želja skupine učenika da idu na klizalište gdje su se zabavili uz zajedničko klizanje i druženje.

Ponosni smo što smo pripremili dva veoma uspješna božićna sajma. Novac koji smo zaradili donirali smo u božićno vrijeme potrebitima, a što je i njima i nama uljepšalo blagdane. Sudjelovali smo u izgradnji i održavanju novog školskog parka koji će veseliti sve nove generacije učenika i nastavnika koji tek dolaze. Nastavnici su se bolje povezali s učenicima i njihovim roditeljima, ali i učenici međusobno. Prijateljstva koja su nastala najveći su uspjeh ovoga projekta. (koordinatori školskog projektnog tima)

 

Dio parka s aromatičnim biljkama

Posjet voditeljice udruge „Veselo dvorište“ i psa Kode


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta bila je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja je održana 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.