Završene edukacije Školskog volontiranja u regijama Zagrebu, Splitu i Osijeku

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kroz trodnevne edukacije Školskog volontiranja educirali smo 69 odgojno-obrazovnih djelatnika i predstavnika lokalnih udruga te 24 volontera s ciljem upoznavanja te osnaživanja u području školskog volontiranja, upoznavanja s dobrobitima koje volontiranje može imati za učenike i same škole te koracima u uspostavljanju volonterskih aktivnosti na način koji ostvaruje zadane odgojno-obrazovne ciljeve.

Paralelno su se odvijele edukacije za učitelje/prestavnike školskih timova i predstavnike lokalnih udruga  te za mlade nezaposlene osobe, buduće školske volontere.

Kroz edukacije obrađene su teme: volonterskih programa, obrazovnih ishoda za učenike i volontere, osnovne volonterskog menadžmenta – kako kvalitetno upravljati volonterima, kako organizirati volontersku akciju, komunikacija i timski rad – kako surađujemo u timovima, orijentacija i edukacija volontera, supervizija volontera te razvoj volonterskih pozicija.

Kroz edukacije za volontere obrađene su teme: volontiranjem do novih kompetencija, rad s djecom i mladima: potrebe, osjećaji, rasuđivanje i etika, suorganizator – vještine organizacija događaja, komunikacija i timski rad – kako surađujemo u timovima, te razvoj osobnih individualnih planova učenja. Zajedničke sesije predstavnika škola, lokalnih udruga i volontera bavile su se Zakonom o volonterstvu, Etičkim kodeksom volontera, odgojem za volontiranje, predstavljeni su volonterski programi svake škole te pozicije za buduće volontere te su se škole i volonteri spojili i isplanirali zajednički rad.  

Edukacije su održane u Mariji Biastrici za regiju Zagreb (6. – 8.10.2017.), Makarskoj za regiju Split (6.- 8.11.2017.) te Belom Manastiru za regiju Osijek (20.-22.11.2017.).

Evaluacije su pokazale kako je ovakav vid edukacija itekako potreban te je prosječna ocjena svih edukacija 4,93 (na skali od 1 do 5).

Neki od komentara sudionika:

  • Izrazito otvorena, jasna komunikacija i jako podržavajuća atmosfera, ozračje u kojem se moglo izrazgovarati sve dileme vezane uz provedbu volontiranja u školi.
  • Najjače strane seminara su: odličan pristup voditelja, odličan prijenos znanja i prezentacija nakon koje možeš donijei zaključak i primjeniti naučeno.
  • Prijenos znanja i vještina, podrška, konkretni ishodi seminara.
  • Najbolji seminar koji sam do sada slušala.
  • Dosta sadržaja me motiviralo i dalo mi nove ideje.
  • Nove ideje koje sam dobila od voditelja, ali i ostalih sudionika. Kako strukturirati volonterske aktivnosti koje već vodim u svojoj školi i kako kvalitetno organizirati i promovirati nove aktivnosti.
  • Zahvaljujem na velikom trudu i organizaciji seminara, vaš entuzijazam upravo je zarazan te ćemo i mi sigurno nastaviti barem približno istim žarom.
  • Molim vas, organizirajte još ovakvih stvari i nastavite poticati ljude oko sebe na isto!
  • Jako koristan seminar, jako sam sretan što sam imao mogućnost sudjelovati na njemu. Hvala vama.

U narednom razdoblju škole će u suradnji s volonterima i lokalnim udrugama provoditi svoje volonterske programe i volonterske akcije unutar škola ali i samih lokalnih zajednica.

Edukacije Školskog volontiranja su održane u sklopu EU projekta „Školski volonteri – osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa“ koji je financiran iz Europske unije – Europskog socijalnog fonda, a sufinancirane su od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.