Završio projekt „Constellation“ – strateško partnerstvo organizacija iz Latvije, Slovenije i Hrvatske

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Projekt „Constellation“ kojeg provodi latvijska orgaizacija „ideA“ u suradnji s četiri partnerske organizacije, uključujući i Forum za slobodu odgoja, završio je 30.4.2020. godine. Partnerske organizacije uključene u projekt su: ideA (Latvija), Entreprenurship Movement Club (Slovenija). Jelgava Local Municipality (Latvija), Forum za Slobodu odgoja (Hrvatska) te Osnovna škola Cirkulane-Zavrč (Slovenija).

Opći cilj projekta Constellation je podizanje svjesnosti o marginaliziranim mladima koji se nalaze u NEET situaciji (nezaposleni, nisu u obrazovnom sustavu, nisu uključeni u osposobljavanje). Specifični ciljevi projekta su provođenje istraživanja o faktorima koji utječu na mlade i dovode ih do upadanja u NEET kategoriju; uspostavljanje suradnje između formalnog i neformalnog obrazovanja, provođenje edukativnih radionica s mladima i osobama koje rade s mladima te razvoj edukativnih materijala za podršku osobama koje rade s mladima u formalnom i neformalnom obrazovnom okruženju.

U sklopu projekta provedeno je kvalitativno istraživanje o obrascima koji su učestali kod mladih koji se nalaze ili su se nalazili u NEET situaciji. U istraživanju je sudjelovalo 60 mladih u dobi između 18 i 29 godina koji se trenutno nalaze u NEET situaciji ili su imali to iskustvo u prošlosti u Latviji, Sloveniji i Hrvatskoj. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je svaka mlada osoba imala drugačije iskustvo te da ih je kombinacija različitih faktora dovela u NEET situaciju. Najčešće teme koje su se pojavljivale kao faktori rizika uključuju životne uvjete, zdravstveno stanje, odnose, obrazovanje, zanimanje i radno iskustvo. 

Kratku verziju izvještaja na engleskom jeziku preuzmite na sljedećoj poveznici.

Detaljan opis istraživanja, analizu rezultata i studije slučaja na engleskom jeziku preuzmite na sljedećoj poveznici.

Na temelju rezultata provedenog istraživanja, projektni tim je nastavio s razvojem drugog intelektualnog ishoda u suradnji s lokalnim partnerima u Latviji, Sloveniji i Hrvatskoj. U procesu su sudjelovale brojne osnovne i srednje škole, centri za mlade i nevladine organizacije. Provedene su 43 fokus grupe sa 497 mladih u osnovnim i srednjim školama te centrima za mlade, kao i 28 fokus grupa sa 199 nastavnika, osoba koje rade s mladima i savjetnika za karijeru. Priručnik „Constellation“ nastao je kao rezultat tog procesa te služi kao resurs za rad s mladima u riziku na njihovom samopouzdanju, neovisnosti i osjećaju pripadnosti s ciljem prevencije NEET situacije i inkluzije mladih u društvo, posebice u ruralnim područjima.

Priručnik „Constellation“ na engleskom preuzmite na sljedećoj poveznici.

Priručnik „Constellation“ na hrvatskom preuzmite na sljedećoj poveznici

Škole i organizacije koje su sudjelovale u provedi projekta u Hrvatskoj su Srednja škola Josip ban Jelačić iz Zaprešića, X. gimnazija „Ivan Supek“ i Osnovna škola Miroslava Krleže iz Zagreba, Osnovna škola Vugrovec-Kašina, Udruga „Konstelacija Kroacija“, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Zavod za zapošljavanje Križevci te Udruga „Igra“.

Projekt je financiran iz Erasmus+ programa Europske unije, u sklopu KA2 poziva u području suradnje za inovacije i razmjenu primjera dobre prakse.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.