Akademija za ravnateljice i ravnatelje škola Sisačko-moslavačke županije: prvi modul u Sisku

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Dana 28. i 29. rujna održan je I. modul programa „Akademije za ravnatelje“ u organizaciji Foruma za slobodu odgoja u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku. Ovo je četvrta generacija ravnatelja koji polaze ovaj 10-dnevni program u ukupno 5 modula, a održava se  u sklopu projekta „Škole podrške“, punog naziva: “Škole podrške: učenje za otpornost, inkluziju i mentalno zdravlje u školama Sisačko-moslavačke županije“.

Prisutne je video pozivom pozdravila voditeljica Programa za obrazovanje Ureda UNICEF-a za Hrvatsku dr.sc. Ivana Ćosić.

Prof. Suzana Hitrec, ravnateljica Udruge srednjoškolskih ravnatelja održala je interaktivno predavanje „Tko želi biti ravnatelj“, istaknula razlike upravljanja i vodstva („leadership“) te su sudionici poveli raspravu o obavezama, odgovornostima i mogućnostima koje stoje ravnateljima na raspolaganju u vođenju škole te nadolazećim relevantnim zakonskim izmjenama. Također je vodila radionicu o važnosti osobne motivacije za posao ravnatelja.

Prof. Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja vodila je sadržaje i radionice o stilovima upravljanja, povezanosti vodstva i vizije škole te o strateškom upravljanju školom.

Prof. Ana Munivrana upoznala je sudionice i sudionike sa širim kontekstom projekta „Škole podrške“ te ih pozvala da aktivno uključe svoje škole u provedbu programa zaštite mentalnog zdravlja djece.

Akademija okuplja 18 ravnateljica i ravnatelja koji će kroz period od 5 mjeseci steći širok raspon kompetencija upravljanja i vodstva, poput: upravljanja školom jasnom vizijom, upravljanja odnosima, komunikacijom i rješavanjem sukoba, izrade kurikuluma i razvojnih planova te odnosa s javnošću i kriznog komuniciranja.  

Projekt su do sad podržali i Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.