Search
Close this search box.

Cilj 17. Partnerstvo za održivi razvoj

Podijeli

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci
Mentorica: Ines Glavaš

Nakon pripremnog seminara stručnog usavršavanja „Kompetencije za održivu budućnost“ koji je održan na Sljemenu od 25. do 27. listopada 2019. odabrali smo 17. cilj „Partnerstvom do ciljeva“.

Na početku, na dodatnoj nastavi, učenici viših razreda gimnazije upoznali su se s globalnim ciljevima i našim ciljem 17 o partnerstvu za održivi razvoj. Analizirali smo ideju partnerstva kao dobrovoljne i suradničke interakcije među različitim skupinama u kojima se svi sudionici slažu i rade na pokretanju, osnaživanju i realizaciji zajedničkog projekta.

U partnerstvu s Goethe institutom i pod visokim pokroviteljstvom njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, a uz potporu Zaklade „Sjećanje, odgovornost i budućnost“ pomogli smo u realizaciji izložbe fotografija „Snaga osjećaja“ koja je svečano otvorena 14. veljače 2020. u auli Gimnazije Matije Antuna Reljkovića. Izložba je pripremljena u povodu značajnih obljetnica obilježenih prošle godine. Obljetnice koje su urezane u osjećaje građana EU-a su 100 godina od završetka 1. svjetskog rata, 75 godina od završetka 2. svjetskog rata, 30 godina od rušenja Berlinskog zida, petogodišnjica napada na urede Charlieja Hebdoa u Parizu kao i afera manipuliranja testom emisije stakleničkih plinova kompanije Volkswagen te izbijanje migrantske krize unutar EU-a.

Izložba fotografija

Zatim su učenici samostalno proveli istraživanje na internetu i upoznali se s različitim već postojećim idejnim projektima. Kritički su analizirali potencijale i realizaciju stvarnih projekata na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Na kraju su dobili zadatak da uz pomoć dogovorenog obrasca napišu projektni prijedlog koji će zatim kroz traženje partnera na različitim razinama pokušati realizirati. Svi učenici morali su predati obrazac nakon čega smo odabrali najbolja rješenja koja su i predstavljena te uz vrednovanje potaknuta na razradu i realizaciju. Brojni su projekti naravno bili usmjereni na uslužni sektor, turističku ponudu i očuvanje tradicijske kulture. Najzanimljivije ideje bile su vezane za potrebe kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih te uređenje prostora i šetnica, popularnih okupljališta mladih u Vinkovcima. Primjer je projekt učenice Borne Bertić koja je osmislila rasvjetu i uređenje šetnice uz rijeku Bosut u centru grada, zatim poduzetnička ideja učenice Drite Duraj koja bi promovirala novi pekarski proizvod na Sajmu zdravlja u Vinkovcima nakon što bi istražila tržište na uzorku učeničke populacije, koja uglavnom konzumira pekarske proizvode tijekom boravka u školi. Projekti učenika Davora Žulja i Matije Žagara bili su vezani uz proizvodnju čiste energije ili upotrebu novih tehnologija u željezničkom prometu. Ti inovativni projekti proglašeni su i najperspektivnijima.

Iz ovih aktivnosti proizašlo je 80 ispunjenih obrazaca.

Nakon stvaranja okvira za provedbu projekta i u kontaktu s EDIC Slavonski Brod i gđom Sedlić za svibanj 2020. u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima dogovorili smo Dijalog s građanima: potrebni oblici partnerstva i resursi za pripremu mladih za vještine budućnosti.

U tu smo svrhu predložili paneliste dijaloga: Karla Resslera, zastupnika u Europskom parlamentu, dr. sc. Teu Žakula, docenticu na FSB-u u Zagrebu i dr. sc. Josipa Faletara, dipl. ing. i predsjednika Uprave Spačva d. d. te gradonačelnika Vinkovaca, gospodina Ivana Bosančića, mag. oec. ili ministra državne imovine. dr. sc. Marija Banožića. Gosti rasprave trebali su biti profesori i učenici srednjih škola s područja VSŽ-a, predstavnici Škola ambasadora Europskog parlamenta s područja Slavonije. Nažalost zbog epidemije i prekida nastave u školama ovaj dio projekta ostao je na čekanju za jesen.


Ova aktivnost je održana u sklopu projekta “Škole za održivu Europu” kojeg financira CROSOL: Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske i Zaklada Solidarna iz projekta „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.“

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.