Cilj 2. Iskorjenjivanje gladi

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

II. gimnazija, Zagreb
Mentorice: Ivana Plazonić i Irena Ihas Jurić

Problematika kojom smo se bavili u Drugoj gimnaziji bio je 2. globalni cilj – iskorjenjivanje gladi. Pred kraj prvog polugodišta dogovorile smo s učenicima korake i ciljeve naše aktivnosti. Nažalost, zbog pandemije koronavirusa aktivnosti smo bili primorani prebaciti u virtualno okruženje.

U sklopu rada na 2. globalnom cilju aktivnosti smo temeljili na problemu bacanja hrane (engl. food waste) te smo se usredotočili na ekonomske, socijalne i ekološke dimenzije tog fenomena.

Učenici su pripremili prezentacijske materijale koje su planirali predstaviti učenicima naše škole na satovima razredne zajednice. Tako bi sva 24 razredna odjeljenja II. gimnazije bila upoznata s našim projektom.

Usto učenici su planirali organizirati i debatu na temu vezanu za naš globalni cilj s obzirom na to da su veoma aktivni debatanti i debatantice. Pred kraj projekta planirali smo organizirati interaktivnu izložbu u prostorima škole gdje bismo predstavili svoj rad i rezultate.

Budući da smo se morali prilagoditi novim okolnostima, uz poruku #ostanidoma svoju smo prezentaciju postavili na stranice škole, a debatu i interaktivnu izložbu preoblikovali smo u virtualnu kuharicu uz poruku „Kuhaj, ne bacaj hranu i ostani doma“. Učenici su odlučili da će manje debatirati, a više kuhati poštujući načela brige o hrani.

Za Dan Europe planirali smo u našoj školi organizirati EU pub kviz na kojem bi osim naših učenika sudjelovale VII. gimnazija, Gimnazija Velika Gorica, Tehnička škola Nikola Tesla, a virtualno bi nam se pridružile Škola Blato, II. gimnazija Varaždin i Gimnazija Karlovac s kojima smo preliminarno dogovorili aktivnosti na seminaru ove zime i koje su ujedno naše partnerske škole. Nadamo se da će se ova planirana aktivnost i održati, ako ne prije, onda 2021. za Dan Europe.

Na kraju smo ipak obilježili Dan Europe tako da su naše učenice i učenici zajedno s učenicama i učenicima Obrtničko-industrijske škole u Imotskom, Srednjom školom kneza Branimira, Benkovac, Srednjom školom „Hrvatski kralj Zvonimir“, Krk, Gimnazijom Metković i Gimnazijom Vukovar organizirali virtualno druženje učenika i nastavnika iz programa EPAS pri čemu su predstavili svoj rad na EPAS-u te odigrali EU kviz.

Naša zadnja aktivnost bila je ZOOM-konferencija s učenicima istih škola na kojoj su učenici predstavili globalne ciljeve na kojima su radili tijekom školske godine.


Ova aktivnost je održana u sklopu projekta “Škole za održivu Europu” kojeg financira CROSOL: Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske i Zaklada Solidarna iz projekta „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.“

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.