Da sam ja netko: osnaživanje učenika strukovnih škola za uloge aktivnih građana

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

„Da sam ja netko“ je projekt koji Forum od studenog 2016. provodi sa strukovnim školama u cilju osnaživanja učenika za preuzimanje i prakticiranje uloga aktivnih građana kroz volonterske projekte.

U studenom i prosincu prošle godine, Forum je proveo fokus grupe s učenicima četiri strukovne škole kako bi saznali razmišljanja i stavove učenika o problemima s kojima se susreću u školi i lokalnoj zajednici te o mogućim rješenjima tih problema. Sve ono što su učenici podijelili, iskorišteno je za kreiranje sadržaja trodnevnog seminara „Volontiranje, dijalog i aktivno građanstvo“ od strane Forumovih stručnjaka.

Seminar je u prvoj polovici veljače proveden za dvije grupe učenika Ekonomske škole Velika Gorica i Škole za cestovni promet Zagreb. Učenici obje grupe su prvi dan, uz voditeljicu Anu Munivranu, osvještavali osobne potencijale i što je potrebno da ih ispune, učili što je potrebno za rješavanje sukobe te kako graditi zdrave odnose. Drugi dan su, uz voditeljicu Eli Pijaca Plavšić, učili kako se nositi s osobnim predrasudama, kako potaknuti tolerantno ponašanje u sebi, ali i u odnosima s drugima te kako prihvatiti različitosti koje postoje svugdje oko nas. Tijekom trećeg dana, voditeljice Marija Roth i Višnja Pavlović su ih vodile kroz proces odabira svojih volonterskih projekata te planiranja istih. Sami učenici su ocijenili seminar odličnim ocjenama, posebno metodologiju rada seminara koja je omogućila njihovo aktivno sudjelovanje te sadržaj koji im je pomogao da upoznaju bolje sebe i društvo u kojem žele djelovati kao volonteri.

Projekt se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te će se isti seminar u ožujku provesti za učenike Komercijalno i trgovačke škole Bjelovar i Graditeljske škole Čakovec.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.