Izvrstan odaziv i sjajni izlagači na III. godišnjoj konferenciji školske medijacije

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U Prvoj gimnaziji je 16. veljače 2017. godine održana III. godišnja konferencija školske medijacije u organizaciji Foruma za slobodu odgoja. Na konferenciji je sudjelovalo 150 sudionika iz odgojno-obrazovnih ustanova (vrtići, osnovne i srednje škole), relevantnih institucija, tvrtki i udruga.

Konferencija je otvorena pozdravnim govorima ravnateljice Dunje Marušić Brezetić, Vesne Mihoković Puhovski, predsjednice Upravnog odbora Foruma za slobodu odgoja, Eli Pijace Plavšić, izvršne direktorice i Ane Munivrane, voditeljice programa „Razvoj osobnih i socijalnih kompetencija“.

Niz plenarnih izlaganja otvorila je prof. dr. sc. Majda Rijavec s predavanjem o pozitivnim odnosima, koliko pozitivni odnosi utječu na kvalitetu našega života, te na koji način sami možemo utjecati na sreću i nama važne odnose (obiteljske, prijateljske, poslovne). O važnosti odnosa i samom radu za odnose unutar odgojno-obrazovnih ustanova sudionicima je prezetirala dr. sc. Belinda Hopkins, gošća iz Velike Britanije koja je prva uvela primjenu restorativnih načela u postavkama škola u Velikoj Britaniji.

A kako raditi na odnosima kroz transformativnu medijaciju prezentirala je mag. Barbara Lapajne Predin, obiteljska medijatorica iz Slovenije. Unutar samog procesa medijacije važno je osnažiti svaku stranu u sukobu da izrazi svoje osjećaje, da bude saslušana i uvažena. Na taj način strane u sukobu dobivaju priznanje i empatiju, ali se i osnažuju za samostalno rješavanje sukoba u budućnosti. Za kvalitetne odnose je važno da ljudi empatiziraju jedni s drugima, jer je empatija temelj kvalitetne komunikacije, aktivnog slušanja i rješavanja konflikata na nenasilan način.

Kako je medijacija implementirana unutar škola prezentirale su odgojno-obrazovne djelatnice iz 10 škola  kroz jednominutna izlaganja „Vaš projekt medijacije u jednoj minuti“. Kroz prezentirane projekte sudionice su jasno mogli vidjeti koliko je važno s učenicima raditi na temama nenasilne komunikacije, izgradnje odnosa, mirnog rješavanja sukoba, razvijanja empatije, koliko sami učenici rado sudjeluju u projektima te posljedično sudjeluju u stvaranju pozitivne klime unutar same škole.

Višnja Pavlović predstavila je projekt Foruma za slobodu odgoja „Pokreni promjenu: prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ koji je fokusiran na psihološku dobrobit mladih, njihovom emocionalnom razvoju i samoregulaciji te razvoju građanskih kompetencija, pozitivnih stavova prema različitosti te dubljem razumijevanju svijeta.

O načinu rada s učenicima na njihovom osobnom i socijalnom osnaživanju kroz preventivne programe u školama govorila je Ana Žnidarec Čučković, profesorica pedagogije s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Popodnevni dio konferencije je bio namijenjen produbljivanju znanja iz područja procesa medijacije, restorativnih praksi u učionicama te transformativnog  razgovora.

Konferencija je pokazala koliko je stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika, ali i ostalih stručnjaka koji se bave navedenim temama potrebno i važno kako bismo svi skupa gradili kvalitetnije društvo.

O važnosti same teme te potrebi za ovakvim vidovima stručnih usavršavanja govore i sami sudionici kroz evaluacijske obrasce:

  • Sretna sam jer svaki puta mi pomognete u ispunjavanju mojih (ljudskih) potreba. Lijepo je biti među ljudima koji se razumiju.
  • Odlično organizirano, mnogo sam naučila i narasla zapravo:)
  • Odličan posao! Dali ste si truda i bio je užitak sudjelovati u konferenciji. Potaknuli ste u meni želju za napredovanjem i spoznaji da volim svoj posao.
  • Vrlo dobra, odlična organizacija, odabir gostiju i tematika koja je vrlo aktualna u današnje doba te je u duhu vremena.
  • Jedna od najboljih stvari s kojima sam se susrela na usavršavanju.
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.