Search
Close this search box.

Doprinos europskih mreža inkluzivnom obrazovanju

Podijeli

Konferencija Održive mreže za inkluzivno obrazovanje (Sustainable Networks for Inclusive Education) održana je u Bruxellesu od 11. do 13. travnja 2016. godine i okupila je nekoliko mreža koje se bave različitim aspektima inkluzivnog obrazovanja. One su osnovane 2012. godine sa ciljem da djelujući na europske i nacionalne javne politike poboljšaju inkluzivne prakse različitih dionika obrazovnog sustava.

Organizator konferencije, Odjel za obrazovanje i kulturu Europske komisije, okupio je predstavnike KeyCoNeta, mreže koja se bavi temeljnim kompetencijama neophodnim za cjeloživotno učenje, predstavnike ELINET-a, mreže usmjerene na problematiku pismenosti, EPNoSL mreže usredotočene na školsko vodstvo, te SIRIUS mrežu čiji je član Forum za slobodu odgoja, koja radi za dobrobit učenika migrantskog porijekla.

Smisao konferencije je bio da se članovi različitih mreža upoznaju, nauče više jedni o drugima, utvrde područja preklapanja svoga rada te zajedničkim naporima doprinesu unaprijeđenju javnih politika vezanim uz različite aspekte inkluzivnog obrazovanja. Zajednički su sudjelovali u tematskim radionicama koje su obrađivale temu inovacija u obrazovanju migranata i novopridošlih izbjeglica, implementacije pariške deklaracije koja promovira zajedničke vrijednosti građanstva, slobode, tolerancije i nediskriminacije kroz obrazovanje, inkluzivnog obrazovanja u vidu demokratskog školskog vodstva, uključivanja roditelja i učenika u rad škole te nove prijedloge za unaprijeđenje temeljnih kompetencija važnih za cjeloživotno učenje.

Osim zajedničkog rada, svaka je mreža zasebno održala nekoliko sastanaka na kojima su raspravljali o smjernicama za daljnji rad, dogovarali nove projekte te planirali interne organizacijsko-strukturalne aspekte funkcioniranja. Ova zanimljiva konferencija je svim članovima ovih mreža ukazala na važnost integrativnog pristupa poboljšanju inkluzivnih obrazovnih politika a uvidi u rad ostalih mreža su poslužili kao inspiracija za osmišljavanje projekata i daljnjih strategija.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.