Search
Close this search box.

Drugi modul Akademije za ravnatelje_ice održan u Rijeci

Podijeli

Drugi modul Akademije za ravnatelje_ice održan je 28. i 29. veljače 2020. godine u Rijeci.

Modul je započeo studijskim posjetom OŠ Pećine gdje je polaznice i polaznike Akademije za ravnatelje_ice ugostila ravnateljica Jasna Vukonić-Žunič koja je i polaznica Akademije. Ravnateljica je sa svojim suradnicama predstavila svoju školu koju pohađa oko 140 učenika. Ono po čemu je ovaj škola posebna jest da je među prvima uključili učenike s posebnim potrebama u redovnu nastavu, a prva generacija učenika s posebnim potrebama sad su već završeni srednjoškolci. Naime, u sklopu škole djeluje Odjel za slijepu i slabovidnu djecu kojeg pohađaju djeca iz cijele Primorsko-goranske županije. Također, u sklopu škole djeluje i Prva dječja knjižnica za djecu s oštećenjem vida koja je otvorena je u prosincu 2008. te posjeduje zavidan broj naslova na Brailleovom pismu. U rujnu 2018. godine otvorena je i senzorna soba za sve učenike s teškoćama.

Nakon studijskog posjeta, modul je nastavljen prema rasporedu u OŠ Nikola Tesla. Na početku je, ispred Grada Rijeke, partnera na projektu, sve polaznice i polaznike pozdravila Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke. U svom pozdravu, pročelnica je istaknula važnost ulaganja u stručno usavršavanje ravnateljica i ravnatelja kao i dugogodišnju suradnju Grada Rijeke i Foruma za slobodu odgoja u stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih radnica i radnika u školama Grada Rijeke.

Prvi dio drugog modula bila je refleksija na prvi modul te na zadatak kojeg su polaznici preuzeli između dva modula. Naime, na poticaj dr. sc. Petra Bezinovića ravnateljice i ravnatelji su proveli upitnik među odgojno-obrazovnim radnicima u svojim školama. Cilj upitnika bilo je prikupljanje mišljenja i procjena odgojno-obrazovnih radnika o upravljanju i organizaciji rada škola uključenih u Akademiju za ravnatelje/ice te korištenje prikupljenih procjena i komentara za samoanalizu, samovrednovanje i daljnje unapređivanje kvalitete rada i ugleda škole. Svi polaznici su proveli ovaj upitnik u svojim školama, a prof. Bezinović je za svaku školu izradio poseban izvještaj, a za sve polaznike izradio Smjernice za samoanalizu s uputama kako koristiti nalaze iz izvještaja. Tijekom prve sesije, polaznice i polaznici su zajedno s prof. Bezinovićem analizirali podatke te su imali priliku pitati za dodatna objašnjenja i smjernice.

Tema drugog modula Akademije za ravnatelje_ice bila je „Komunikacijom do kvalitete“, a polaznice i polaznike je kroz temu vodila Forumova stručnjakinja Ana Munivrana. Na početku su polaznici s voditeljicom raspravljali o komunikaciji i odnosima te važnosti istih kod upravljanja školom. Ovdje su polaznici imali priliku osvrnuti se na svoj stil upravljanja te definirati smjer svog daljnje profesionalnog razvoja. Potom su polaznici i voditeljica raspravljali o tome kako komunikacija utječe na unutarnja uvjerenja o ljudima, ljudskoj motivaciji, otvorenosti novome i sukobima. Nakon predstavljenog teorijskog okvira s polaznicima je otvorena rasprava kroz radionicu igranja uloga u situacijama koje se događaju u školama.

Završni dio drugog modula odnosio se na sukobe, zbog čega oni nastaju, kako ih definiramo, čemu oni služe kao i koja je njihova transformativna snaga. Polaznicima je predstavljena jedna o metoda rješavanja sukoba – medijacija – kroz glavne korake te glavne komunikacijske vještine potrebne za rješavanje sukoba.


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice. Više detalja o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici https://fso.hr/projects/ucimo-ih-za-njihovu-buducnost/

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.