Search
Close this search box.

Izabrana nova generacija HMC-ovih stipendista i stipendistica

Podijeli

Na ovogodišnji natječaj za dodjelu stipendije organizacije Headmasters’ and Headmistresses’ Conference prijavilo se 12 učenica i učenika iz cijele Hrvatske, dok se ukupno, na sam natječaj, prijavilo više od 300 kandidata i kandidatkinja iz 15 zemalja za 87 slobodnih mjesta.

Svi prijavljeni kandidati su morali riješiti ispit iz engleskog jezika, ali s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju razgovor s predstavnicima programa ove godine je održan online. Odluka je pala na tri kandidatkinje i jednog kandidata.

Marin Antić je učenik drugog razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu. Glavni interesi su mu matematika, biologija, kemija i fizika. Nakon završene srednje škole, Marinova želja je upisati medicinski fakultet. U slobodno vrijeme igra nogomet i svira gitaru. Osim engleskog, njemačkog i latinskog jezika, Marin je naučio i Esperanto. Marin sebe opisuje kao ambicioznu, empatičnu i marljivu osobu. Dollar Academy koju će Marin pohađati sljedećih školskih godina nalazi se u okrugu Clackmannanshire u Škotskoj.

Barbara Rismondo je učenica Klasične gimnazije u Zagrebu. U Velikoj Britaniji posvetila bi se učenju klasičnih jezika, francuskom jeziku, engleskoj književnosti i matematici. Sebe opisuje kao ambicioznu, kreativnu i otvorenu osobu. Hobi joj je mačevanje u kojem je osvojila razne nagrade na natjecanjima, ali i odbojka. Pohađat će New Hall School koja se nalazi u Essexu.

Laura Babić dolazi iz Rijeke i učenica je Prve riječke hrvatske gimnazije. Interesi su joj psihologija, matematika, politika i biologija. U svojoj školi, Laura je članica učeničkog vijeća već drugu godinu za redom. Osim što svira gitaru već nekoliko godina, Laura se bavi nogometom u ŽNK Rijeka. Svoju buduću karijeru vidi u politici ili psihologiji, a po karakteru je ambiciozna, ekstrovertna i velika aktivistkinja. Laura će dvije godine provesti u Bede’s Senior School u istočnom Sussexu.

Katarina Bratulić je također učenica Klasične gimnazije u Zagrebu i Glazbenog učilišta Elly Bašić. Zanima ju engleska književnost, psihologija, politika i glazba. U glazbenom učilištu Elly Bašić, Katarina se bavi pjevanjem, a prije toga je svirala klarinet. Članica je Hrvatskog debatnog društva. Jednog dana bi htjela postati spisateljica i studirati književnost, a privlači ju i psihologija. Katarina se opisuje kao kreativna, strastvena i uporna osoba. Škola u kojoj će Katarina boraviti iduće dvije godine zove se St. Catherine’s, Bramley, a nalazi se u Guildford, Surrey.

Još jedan kandidat koji je naknadno odabran od organizacije Headmasters’ and Headmistresses’ Conference  je Davor Paradžik koji dolazi iz Dubrovnika. Davor je učenik Gimnazije Dubrovnik, a predmeti koji ga najviše zanimaju su matematika, biologija, fizika i kemija. Također je završio glazbenu školu i svira gitaru. U budućnosti se vidi kao profesor prirodoslovnih predmeta, ali razmatra i novinarstvo. Škola koju će Davor pohađati je Giggleswick School u Sjevernom Yorkshireu.

HMC se odlučio dati priliku još jednoj našoj kandidatkinji Niki Gudelj za stipendiju. Nika dolazi iz Zagreba, učenica je IV. gimnazije. Od predmeta ju najviše zanimaju engleski, matematika, umjetnost i povijest. Svira klavir šest godina, ukulele i gitaru, a sedam godina pjeva u crkvenom zboru. U budućnosti je zanima dizajn, filmska umjetnost, književnost, psihologija i poslovna karijera. Nika će iduće dvije godine pohađati Chigwell School u Essexu, u Engleskoj.

Željeli bismo još jednom čestitati svim stipendistima:cama koji su osvojili stipendije i zahvaliti se kandidatima koji su se prijavili i sudjelovali u natječaju.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.