Izjava povodom Međunarodnog dana tolerancije

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Sedmu godinu za redom Forum za slobodu odgoja obilježava Međunarodni dan tolerancije dodjelom nagrada učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su svoje ideje o toleranciji i nenasilnoj komunikaciji te svoje viđenje ključnih problema današnje generacije mladih, kao i svojih vizija budućnosti prijavili na natječaj „Oboji svijet!“.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Ove godine zaprimili smo rekordan broj radova, njih 880. Preko 1900 učenika/ca iz 19 županija iz Hrvatske, 206 škola i 272 mentora ove godine uključilo se u ovogodišnji natječaj „Oboji svijet!“, sufinanciran od strane Grada Zagreba te uz partnerstvo udruge MoST iz Splita, Volonterskog centra Osijek, Regionalnog info centra za mlade Rijeka i Centra za mlade Čakovec te Knjižnica Grada Zagreba.

I ove godine pitali smo djecu i mlade – Što je za vas (ne)tolerancija? Njihovi radovi su nas i  ove godine rastužili, dirnuli, nasmijali te pokazali kako su učenici i učenice svjesni svijeta u kojem živimo, znaju identificirati probleme današnjeg društva te kako su itekako pod utjecajem društvenih i političkih kretanja kako u Hrvatskoj tako i globalno. Kroz svoje radove učenici su ponudili kreativna rješenja, pokazali kako je važno slušati njihov glas, ali i važnije – kako su spremni dati svoj doprinos kako bi svijet bio ljepše mjesto. Kroz svoje radove uputili su i kritiku odraslima što im, na žalost, svojim primjerom ne pokazuju kako svijet može biti ljepše, bolje i uvažavajuće mjesto za život.

Ove godine, možda više nego prijašnjih godina, učenici su pokazali kako svijet danas nije onoliko napredan koliko bi mi željeli i kako su u potpunosti svjesni netolerancije i predrasuda prema svemu što je različito. Pokazali su kako ih to rastužuje, ali i ponudili kreativna rješenja kako svijet učiniti ljepšim mjestom za sve nas, ali i generacije koje dolaze.

Ove godine uveli smo i dvije nove kategorije nagrada: „Oboji svijet: Inovacija“ gdje su učenici samostalno kreirali društvene igre kroz koje možemo učiti o različitostima i „Oboji svijet: osobna priča“ gdje su hrabro i otvoreno ispričali vlastite priče o tome kako je živjeti u društvu u kojem si različit od drugih. Ti radovi su nas posebno dirnuli.

Nagrade najboljim radovima dodijelit će se u srijedu, 16. studenog 2015. godine s početkom u 14:00 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, na događanju koje okuplja učenike osnovnih i srednjih škola, njihove učitelje-mentore i roditelje, ali im daje i priliku javno prikazati kreativne radove te otvoreno progovoriti o temi natječaja.

Popis nagrađenih radova te poveznice na svaki pojedinačni kreativni uradak možete pronaći na mrežnim stranicama Foruma.

Umjesto nas, neka govore njihovi radovi – pozivamo vas da ih podijelite s javnošću i pokažete što sve mogu reći naši učenici i učenice o ovoj temi. Za kraj izdvajamo citat iz jednog od radova:

„Nekad je lakše fokusirati se na ono crno-bijelo što nas odvaja i razdvaja te pritom još više naglašava udaljenost među ljudima. No, možda bi svijet bio ljepše mjesto kada bi pogled češće bacili na obojanost koja postoji i koja nas čini ljudima i dijelom nečeg većeg i šarenijeg.“

Enia Jurišević, Jovana Podunavac, Lorena Vorfi
Talijanska osnovna škola, Scuola elementare Italiana, Novigrad

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.