“Knjiga dobrih ideja” projekta “Pokreni promjenu”

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tijekom trogodišnjeg Pokreni promjenu projekta nastale su mnoge vrijedne publikacije te se nadamo da ste ih već proučili u našoj projektnoj knjižnici.

No s privođenjem ovog projekta kraju, nastala je još jedna knjiga – nekako našem srcu najdraža – Book of Good Ideas – students promoting their voice and participation.

Ona predstavlja projekte i aktivnosti iz 15 škola u Sjevernoj Makedoniji, Portugalu i Hrvatskoj koje su od početka bile uključene u ovaj projekt. U tim su školama učenici i učenice, nakon što su kroz fokus grupe osvijestili njima važne teme i izazove, kroz školske projekte pokušali odgovoriti na neke od tih izazova. Bilo je tu raznih vrijednih aktivnosti, od pokušaja rješavanja problema menstrualnog siromaštva u školi, aktivnijeg uključivanja učenika u školsko donošenje odluka, proizvodnje zdravog čipsa, velikih sportskih okupljanja… a knjiga je koncipirana na način da je i ovdje prostor dan glasu učenika: upravo su oni najvećim dijelom autori i autorice tekstova o svojim projektima. Uz jednostavan pregled teme, popis potrebnih materijala, ciljeva i ishoda svake od aktivnosti (kako bi čitatelji preglednije vidjeli na koji način i u svojim školama provesti nešto slično), možete pročitati i učeničke zaključke o tome što su naučili, na što su posebno ponosni i što bi poručili svojim vršnjacima.

Ova Knjiga dobrih ideja je knjiga djece i mladih, onih zbog kojih provodimo ovakve projekte s ciljem da ih potaknemo na pozitivne promjene u školama i lokalnim zajednicama, da osjete da i oni nešto tu mogu ako vjeruju u sebe i prepoznaju važnost svog glasa. Neke od pokrenutih promjena vide se odmah, neke pozitivne promjene tek će se vidjeti s vremenom, a uvijek postoji mogućnost da će neke aktivnosti prestati s završetkom projekta.  No vjerujemo da su osjećaj zajedništva, svaka ideja koju su izrekli, osjećaj ponosa kad su vidjeli realizaciju svojih ideja, poticajne poruke da moraju i mogu reći svoje mišljenje i borit se za to da ih se čuje… ostavili trajni trag kod ove djece i mladih ljudi te da su se najveće promjene pokrenule upravo u njima, a rezultat toga bit će puno trajniji od Pokreni promjenu projekta, koji nažalost privodimo kraju.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.