KUTIJA PROMJENE – održani seminari stručnog usavršavanja o rodnoj ravnopravnosti u školama

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U lipnju smo održali seminar stručnog usavršavanja „Kutija promjene – izgradnja rodne ravnopravnosti u školama“ i to u Zagrebu i Bjelovaru. Sudjelovalo je 31 učitelja:ica i stručnih suradnica iz 22 osnovne i srednje škole. Tijekom seminara, voditeljice Ornela Malogorski i Višnja Pavlović su sudionicima:cama predstavili osnovne koncepte i istraživanja iz ovog područja te različite alate s kojima se rodna ravnopravnost može unaprijediti u školama.

Sudionici:ce su tijekom seminara dijelili svoja iskustva vezano uz ovu temu, poput pitanja rodne ravnopravnosti u izborima rodno nestereotipnih zanimanja u strukovnim školama te razne situacije u osnovnim školama poput neravnopravnog pristupa učitelja:ca prema djevojčicama i dječacima kao i izazove rada s roditeljima kad je u pitanju ova tema. Svi ti primjeri pokazuju kako se rodna ravnopravnost može sagledati iz perspektiva različitih dimenzija škole te su sudionici:e posebno bile zadovoljne s predstavljenim alatima koje pokrivaju pet područja škole: kurikuluma, školske kulture, upravljanja školom, izgled škole te suradnja s obiteljima i lokalnom zajednicom. Ovi alati između ostalog sadržavaju objašnjenja osnovnih pojmova, različite korake te nastavne pripreme i primjere dobre prakse.

Spomenuti alati su objedinjeni u novoj Forumovoj publikaciji „Smjernice za ostvarenje rodne ravnopravnosti u školama“ koja je interaktivna i može svima koji rade s djecom i mladima pomoći da osmisle korake i radionice u ostvarivanju
rodne ravnopravnosti. Smjernice su predstavljena i ravnateljima:icama osnovnih i srednjih škola u sklopu Forumove Akademije za ravnatelje:ice u Poreču i Crikvenici u svibnju i lipnju.

Publikacija i seminar Kutija promjene su razvijeni u sklopu međunarodnog projekta Gender Equality Charter Mark u suradnji s devet partnerskih organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Mađarske, Finske, Grčke, Slovačke, Poljske i
Austrije. Više o samom projektu, možete potražiti na mrežnoj stranici projekta.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.