Search
Close this search box.

Mlade snage vršnjačke medijacije u četiri zagrebačke škole

Podijeli

Proteklih smo se dana družili s „mladim snagama medijacije” u sklopu projekta Grada Zagreba „Mijenjajmo svijet medijacijom: jačanje osobnih i socijalnih vještina djece i mladih”.

Nakon što su učitelji/ce i stručne suradnice iz OŠ I. G. Kovačića, OŠ Bartola Kašića, Upravne škole i Industrijske i strojarske škole osnaženi/e u području vršnjačke medijacije te su napravili akcijske planove za implementaciju iste u svoje škole, red je došao i na osnaživanje učenika kroz „Akademiju vršnjačke medijacije”.

Uz stručno vodstvo Ane Žnidarec Čučković učenici su razgovarali o sukobu, emocijama, podijelili su s nama svoja razmišljanja o važnosti komunikacije i nenasilnog rješavanja sukoba, a zatim su se upoznali s medijacijom kako bi uz pomoć svojih učitelja započeli s realizacijom akcijskih planova.

Neki od komentara učenika/ca koji nas uvijek razvesele jer nam potvrde koliko su željni i spremni učiti o nenasilnom rješavanju sukoba:

 „Bilo je jako lijepo, opuštena atmosfera, rad i zezancija zajedno – odličan spoj.”

„S vršnjacima ću podijeliti kako je za rješavanje sukoba važno znati zašto je do njega došlo.”

„Kad smo u problemu, trebamo biti smireni i staloženi; trebamo potražiti pomoć od nekog, a ne paničariti.”

„Medijacija stvarno može pomoći da se pomirimo. Bilo je fora i korisno.”

„Od ove edukacije ću s vršnjacima podijeliti: kako prepoznati sukob, usuglasiti naše interese i pokazati osjećaje.”

„Trebamo biti svjesni svojih emocija; trebamo znati tuđe želje i potrebe.”

Iako se provođenje projekta „Mijenjajmo svijet medijacijom” bliži svom kraju, za ove četiri škole priča o medijaciji tek započinje. Veselimo se svim aktivnostima koje će učitelji i učenici provoditi u svojim školama s ciljem implementacije vršnjačke medijacije, a nakon ovog višemjesečnog projektnog druženja s njima u njihov uspjeh uopće ne sumnjamo.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.