Search
Close this search box.

Mladi o problemima svoje generacije

Podijeli

U studenom i prosincu, Forum je u sklopu istraživanja proveo fokus grupe s učenicima strukovnih škola u Bjelovaru, Čakovcu, Velikoj Gorici te Zagrebu. Istraživala su se njihova mišljenja o problemima generacije, mogućnostima rješenja i idejama vezanim uz ovu problematiku. Mladi su bili pozvani otvoreno reći što smatraju presudnim za svoje aktiviranje u školskoj i lokalnoj zajednici.

Kao najveće probleme mladi su istaknuli brigu za budućnost, prihvaćanje od strane vršnjaka, nasilje i trenutnu situaciju u svijetu. Također, sa stručnjacima su podijelili što sve, među mladima, dovodi do diskriminacije i neprihvaćanja. Mnogi su kao problem naveli pasivnost mladih, nepostojanje volje i poticaja da se aktivnije uključe u izvannastavne aktivnosti. Dodatni problem je taj što ih se rijetko pita za mišljenje i nemaju poticaj i podršku odraslih da nešto i urade. Međutim, za svaki od navedenih problema mladi su imali prijedloge kako ih smanjiti ili riješiti.

Nakon fokus grupa, dosta učenika je izjavilo da im se svidjelo to što ih se pitalo za mišljenja i prijedloge rješenja problema.

Na početku sljedećeg polugodišta, Forumovi stručnjaci će provesti trodnevni edukacijski program za učenike škola koje sudjeluju u projektu. Program će pokrivati teme iz područja osobnog rasta i razvoja, volontiranja i aktivnog građanstva. Pred kraj školske godine, učenici će uz podršku stručnih suradnika svojih škola i Foruma organizirati i provesti  volonterske projekte kojim žele postići one promjene koje žele vidjeti u društvu u kojem žive.

Sve navedene aktivnosti se provode u sklopu projekta  „Da sam ja netko: osnaživanje učenika strukovnih škola za aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici“ koji se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Forum zahvaljuje na suradnji i odličnoj organizaciji fokus grupa svim školama u projektu: Ekonomska škola Velika Gorica, Komercijalno trgovačka škola Bjelovar, Graditeljska škola Čakovec te Škola za cestovni promet Zagreb.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.