Na Međunarodni dan tolerancije o nenasilju, toleranciji i izbjegličkoj krizi

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

„Odlučili smo prikazati svoje protivljenje gradnji zidova, postavljanju bodljikavih žica, sebičnosti i netrpeljivosti. Umjesto zida, odlučili smo graditi kuće i novi život. Naše se viđenje rješenja problema zasniva na prihvaćanju odgovornosti, solidarnosti i poštivanju ljudskog dostojanstva. Želimo živjeti u Europi ujedinjenoj u različitosti.“ (učenici/autori/ce video uratka The Wall, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk)

Šestu godinu za redom Forum za slobodu odgoja obilježava Međunarodni dan tolerancije, dodjelom nagrada učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su svoje ideje o toleranciji i nenasilnoj komunikaciji te svoje viđenje ključnih problema današnje generacije mladih kao i svojih vizija budućnosti prijavili na natječaj „Oboji svijet!“.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Preko 1600 učenika/ca iz 19 županija iz Hrvatske, 145 škola i 169 mentora ove godine, s impresivnih 566 radova uključilo se u ovogodišnji natječaj „Oboji svijet!“, financiranog od strane Grada Zagreba i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uz partnerstvo Knjižnica grada Zagreba. Ove godine natječaju su se priključile i škole iz inozemstva, koje su sudjelovanjem u natječaju promicale toleranciju.

Europa i cijeli svijet suočavaju se sa sve većim strahom, porastom nasilja, terorizmom, sa izbjegličkom i humanitarnom krizom. Zajednički život u kompleksnom suvremenom društvu može dovesti do nedostatka tolerancije prema drugima i drugačijima. Ove godine, Međunarodni dan tolerancije nije samo jedan u nizu dana kada treba pokazati snošljivost prema drugima, već on mora biti nešto što ćemo imati na umu svakog dana. Vrijednosti kao što su tolerancija i suradnja, zajedno s nepokolebljivim zalaganjem za mir u cijelom svijetu jedini su način da živimo zajedno, bez ratova i mržnje. No, prije toga, ove vrijednosti potrebno je svakodnevno živjeti, o njima sustavno učiti i u skladu s njima djelovati. Upravo tako možemo svijet ponovno učiniti lijepim i sigurnim mjestom za život pa obilježavanje ovog dana ima i svoju važnu pedagošku funkciju. I ove godine pitali smo djecu i mlade – Što je za vas (ne)tolerancija? Njihove kreacije iznenadile su nas, dirnule, nasmijale, rastužile, zamislile, oduševile, ali i još jednom pokazale kako su djeca svjesna svijeta u kojem živimo te kako, za razliku od odraslih, nude originalna rješenja za mnoge problema i izazove, uz svoju viziju tolerantnije i pravednije budućnosti. Ove godine posebno su se istaknuli radovi vezani uz izbjegličku krizu, gdje su djeca i mladi izrazili iskreni apel za solidarnošću i humanošću te suosjećanje prema onima kojima su sigurnost i prihvaćenost ovog trenutka najpotrebniji.

Nagrade najboljim radovima dodijelit će se u ponedjeljak, 16. studenog 2015. godine s početkom u 14:00 sati, u Kazalištu Trešnja u Zagrebu, na događanju koje okuplja djecu, njihove nastavnike-mentore i roditelje, ali im daje i priliku javno prikazati kreativne radove te otvoreno progovoriti o temi natječaja. Objavu nagrađenih radova možete pronaći 16.11. tijekom poslijepodnevnih sati na mrežnim stranicama Foruma (www.fso.hr).

Umjesto nas, neka govore njihovi radovi – pozivamo vas da ih podijelite s javnošću i pokažete što sve mogu reći naša djeca o ovoj temi.

Video uradak koji progovara o izbjegličkoj krizi pod nazivom “The Wall” izradili su učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir s otoka Krka naglasivši sljedeće: „Odlučili smo prikazati svoje protivljenje gradnji zidova, postavljanju bodljikavih žica, sebičnosti i netrpeljivosti. Umjesto zida, odlučili smo graditi kuće i novi život. Naše se viđenje rješenja problema zasniva na prihvaćanju odgovornosti, solidarnosti i poštivanju ljudskog dostojanstva. Želimo živjeti u Europi ujedinjenoj u različitosti.”

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.