Obilježen Međunarodni dan tolerancije

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

2015 11 oboji svijet priredbaU ponedjaljak, 16. studenog, u Gradskom kazalištu “Trešnja” održana je svečana dodjela nagrada “Oboji svijet!” povodom Međunarodnog dana tolerancije na kojoj su učenici i učenice govorili o toleranciji, nenasilju, jednakosti, kao i aktualnim događanjima u društvu, poput izbjegličke krize. Događaj je bio posvećen podizanju svijesti i razvoju tolerancije, nenasilja te aktualnim problemima današnje generacije mladih, kao i njihovim vizijama budućnosti. Na priredbi je postavljena i izložba učeničkih radova pristiglih na natječaj. Tijekom ovogodišnjeg natječaja, pristiglo je preko 560 kreativnih radova, koje je izradilo preko 1600 učenika/ca iz 19 županija iz cijele Hrvatske. Najbolji radovi su nagrađeni vrijednim nagradama – poklon bonovima koje mogu iskoristiti u multimedijskim knjižarama.

„Kreativnost i inovativnost djece i mladih važno je promicati već u vrtiću i školi, a ovakvi projekti razvijaju i njihove socijalne vještine te aktivnu uključenost u izgradnju boljeg društva.“, izjavila je Ana Munivrana, voditeljica programa Medijacija. Napominje kako djeca imaju svoj stav, svoje mišljenje, svoje ideje i da to u osnovi predstavlja srž svih programa koje se provode u Forumu.

Mnogi radovi su nas dirnuli, nasmijali, rastužili, zamislili, oduševili, ali i još jednom pokazali kako su djeca svjesna svijeta u kojem živimo te kako, za razliku od odraslih, nude originalna rješenja za mnoge problema i izazove, uz svoju viziju tolerantnije i pravednije budućnosti. Neke od izjava koje su djeca izjavila tijekom svečane dodjele nagrada, ali i u radovima su sljedeće:

  • „Ovim radom poručujemo da želimo svijet u kojem se ne podižu, već ruše ograde među ljudima. Želimo svijet u kojem se ljude ne prosuđuju po boji kože ili vjeri već njihovoj čovječnosti. Želimo da svatko bude – ČOVJEK“, učenici Osnovne škole Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno.
  • „Smijemo li pokazati nezainteresiranost prema ljudima koji prolaze kroz strahote rata? Kako možemo govoriti da smo dobre osobe, da smo spremni pomoći, a kad taj trenutak dođe samo okrenuti glavu i otići. Probudimo ljudskost u sebi. Moći nekome barem na trenutak pomoći, pružiti osjećaj sigurnosti, pa makar i prividan, za mene je veliko duhovno bogatstvo“, učenica 7. razreda Osnovne škole Milan Brozović iz Kastva.
  • „Za ravnopravnost ne treba puno. Samo ljubavi“, učenica 4. razreda Škole likovnih umjetnosti Split.

Forum za slobodu odgoja i dalje će nastaviti provoditi projekte koji promiču toleranciju, jednakost i nenasilje među učenicima u školama u Republici Hrvatskoj. Na Facebook stranicama Foruma za slobodu odgoja možete pronaći popis svih nagrađenih, likovne i literarne radove, te fotografije s priredbe. Video radovi su dostupni na YouTube kanalu Foruma za slobodu odgoja.

Priredba te projekt „Oboji svijet šarenim bojama tolerancije“, provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Grada Zagreba i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.